PUBLICITAT

Andorra la Vella

Rossell obre la porta a legislar sobre el control biomètric

El ministre va celebrar que no s’haguessin contagiat els presos

Per Tatiana Navarro

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell.
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. | Consell General

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va definir els controls biomètrics de seguretat com el camí «cap a on va la tecnologia». Per això, va voler portar al Consell General el debat, amb l’objectiu que els grups parlamentaris valoressin si seria oportú començar a legislar en aquest àmbit. Ho va fer en la comissió legislativa d’ahir, on va presentar les 41 recomanacions de l’auditoria externa que experts francesos van dur a terme durant el mes de febrer al Centre Penitenciari de la Comella. 

Tot i que el ministre no ha volgut referir-se a la investigació de la fugida del pres perquè «entorpiria les investigacions que encara estan obertes», sí que ha repassat una per una les recomanacions de l’auditoria externa. Entre els canvis destacats del document en destaca la creació d’una cèl·lula de crisi dins de les instal·lacions o la col·locació de pantalles translúcides a les finestres de certs mòduls. D’altres, en canvi, el ministeri les va descartar. Com per exemple la co·locació als murs del pati d’un fil amb càrrega elèctrica, ja que el repuls que pogués fer al pres podria provocar una caiguda des de quatre metres. Tampoc l’ús de targetes d’identificació entre els presos, ja que «es coneixen entre tots», va apuntar el ministre. Del total de recomanacions, el ministeri n’aplicarà el 86%, mentre que la resta s’han descartat per no poder-se aplicar en un centre tan petit com el del Principat.

 

Cap contagi 

I precisament sobre la Covid-19 va destacar que es van limitar les visites dels lletrats i que, a canvi, els interns han estat disposant de més trucades i de dues videotrucades a la setmana, tot subratllat que no s’hagués produït cap contagi. Segons informa l’ANA, els espais comuns s’han limitat a un aforament màxim de quatre persones; s’ha habilitat un espai per a nouvinguts en el qual han de ser-hi durant 15 dies i també es va preparar un espai per a aquells interns que eventualment poguessin donar positiu i que ha quedat fins al moment en desús. S’ha reestructurat el personal i també s’ha dotat tant als interns com als agents penitenciaris del material sanitari necessari. A l’últim, ha concretat que s’ha intentat que el màxim de diligències judicials es fessin per via telemàtica.

Rossell també s’ha referit, a preguntes dels periodistes, a la jubilació del director del centre penitenciari i ha manifestat que tot i que ja s’hauria d’haver jubilat continua en el càrrec de forma provisional i que de manera paral·lela es treballa per trobar-li substitut.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT