PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern acaba amb els edificis a mig construir i amb les esllavissades

El Ministeri d’Ordenament Territorial no havia modificat el Reglament de la construcció des de l’any 2012

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, en la compareixença d’ahir a la tarda.
El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, en la compareixença d’ahir a la tarda. | SFGA/JAViladot

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va anunciar ahir que la setmana passada el Consell de Ministres va aprovar la modificació del reglament de la construcció. Entre les principals novetats que a partir d’avui entren en vigor, Torres va destacar la regulació dels punts de terra per evitar noves esllavissades com la del passat 10 d’agost a la Portalada.

Fins ara, va explicar el ministre, abans d’iniciar una obra primer calia una llicència d’excavació. Quan aquesta estava en marxa, s’ideava el projecte d’edificació i després es demanava la llicència pertinent per a la seva construcció, de manera que sovint hi havia obres que no s’acabaven de materialitzar mai, si bé l’excavació inicial ja s’havia produït. Això deixava les estructures a l’intempèrie en fase provisional i sense la capacitat de superar determinades casuístiques, com l’abandonament en el pas del temps o les diferents condicions meteorològiques. «Aquesta és la situació que segurament es va donar a la Portalada», va reconèixer Torres.


No més edificis a mitges

Així mateix, i per evitar que els edificis quedin a mig construir en un futur, el Govern ha establit 12 mesos –a comptar des de la data de caducitat de la llicència urbanística– per acabar la coberta, les façanes i altres detalls exteriors. De no ser així, Torres va avançar que el comú dictaminarà el seu enderroc. Per a les obres inacabades actualment, els constructors tenen 18 mesos per presentar una nova sol·licitud que els permeti adquirir la llicència  per acabar-les. «No importa que l’edifici no estigui acabat per dins; el que volem és garantir la seguretat estructural i evitar la contaminació paisatgística», va afegir el màxim responsable d’Ordenament.

 

Reajustament del pressupost

Quant al pressupost anual del ministeri, Torres va informar que es treballarà en una pròxima reunió, ja que diverses partides s’han hagut de destinar al Ministeri de Salut i als ajuts per a les empreses que hagin patit les conseqüències econòmiques de la Covid-19. Malgrat tot, les obres que estaven en curs o es van adjudicar abans de la pandèmia es mantindran, mentre que les altres continuaran pendents i seran avaluades degudament. La principal licitació pública d’enguany, tal com ja s’havia anunciant, continua sent per a la reconstrucció de la Portalada. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT