PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més de 200 mascaretes per persones amb sordceguesa

Són transparents per poder llegir els llavis i veure les expressions

Per Judith Sáez

La reunió telemàtica entre la presidenta d’Amida, Agustina Grandvallet, i el ministre Víctor Filloy.
La reunió telemàtica entre la presidenta d’Amida, Agustina Grandvallet, i el ministre Víctor Filloy. | El Periòdic.

El llenguatge de signes, que utilitza la gesticulació de les mans amb la de la cara i la resta del cos com a sistema comunicatiu, s’ha vist afectat per l’ús de les mascaretes. És per això, que des de l’Associació de minusvàlids i disminuïts d’Andorra (Amida) han desenvolupat una iniciativa per crear aquest material de protecció adaptat a les persones que empren el llenguatge i la llengua de signes. La seva presidenta, Agustina Grandvallet, va explicar a EL PERIÒDIC que es tracta de mascaretes casolanes, ja que l’Organització Mundial de la Salut encara no ha homologat unes mascaretes apropiades per les persones que presenten una reducció o falta auditiva.
«Les mascaretes porten un plàstic a la boca perquè sigui visible tant el moviment dels llavis com les expressions facials» constatava Grandvallet. L’empresa encarregada de confeccionar la primera trentena ha estat Tapisseria i Decoració Bigordà, la qual es preveu que en confeccioni entre 20 i 40 unitats més per Amida, que ha fet front al cost: uns 10 euros la unitat. 
En aquest sentit, ahir al matí, el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, es va reunir telemàticament amb la presidenta de l’entitat per agrair-li el gest així com, al Centre Andorrà de Decoració. Des del Govern informen haver rebut un total de 220 mascaretes. Es repartiran a través del ministeri i es podran obtenir també, directament des de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat.

Tipus i trucs

Des d’Amida informen que dins del col·lectiu de persones amb sordceguesa hi ha molta diversitat i que, per tant, han procurat confeccionar mascaretes de diverses mides: «hi ha per nens, per gent adulta i per gent que porta audiòfons». I és que, per aquestes últimes persones «les gomes els molesten moltíssim i els hem posat uns fils».
Però, i què passa si se’ns entela la zona transparent de plàstic? Grandvallet assegura que el truc que fan servir els metges és passar una pastilla de sabó en sec, un cop la mascareta està neta. S’han de rentar diàriament amb aigua tèbia i sabó. Tanmateix, per altra banda, Amida comença a valorar també la possibilitat d’obtenir viseres de plàstic, ja que els preocupa que amb l’arribada de l’estiu i la calor molts infants rebutgin l’ús de la mascareta.

Comunicació a l'hospital

La responsable d’Amida va comunicar a Filloy que difondran uns vídeos amb indicacions i signes bàsics en llengua de signes catalana i castellana per facilitar la feina dels professionals sanitaris si una persona amb sordceguesa ingressa a l’hospital. L’Associació Catalana pro Persones amb Sordceguesa, juntament amb la Federació Espanyola de Sordceguesa, també han configurat una guia per millorar la comunicació en aquests casos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT