PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Un dels meus objectius és conèixer tots els jugadors que venen de la base»

Entrevista a Eloy Casals, nou director tècnic de la FAF i seleccionador sub-21

Per Vicente Pallarés

Eloy Casals en la seva presentació com a director tècnic de la FAF.
Eloy Casals en la seva presentació com a director tècnic de la FAF. | FAF

Eloy Casals és el nou director tècnic de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), és a dir, el màxim responsable de la metodologia de les seleccions i els equips de base. El lleidatà, que va deixar el futbol aquest estiu després de disputar l’Europa League amb l’FC Santa Coloma, combinarà aquest càrrec amb el de seleccionador sub-21.

 

–S’ha format i molt per assumir un càrrec com aquest i com el de seleccionador. Prefereix les banquetes o els despatxos?
–Les banquetes, sens dubte. Em considero una persona de camp i  la idea és seguir entrenant a la sub-21 i sempre que tingui l’oportunitat compaginaré el treball de camp amb el d’oficina.

 

–El futbol andorrà està en constant creixement. Quines accions es poden prendre per seguir desenvolupant-lo a curt termini?
–Tinc la intenció de continuar amb el treball que portem aquest temps de formació, de treure jugadors des de la base, des dels clubs fins a l’Enfaf o les seleccions de base. Aquest bon treball el veiem reflectat en els partits de seleccions masculines i femenines.

 

–Va dir que combinar el càrrec amb el de seleccionador sub-21 no serà cap problema. Per contra, pot ser un plus pel coneixement que tindrà de tots els jugadors que venen de la base?
–Sí, evidentment, un dels meus objectius és conèixer tots aquests jugadors que venen de la base i estaré molt posat dins de tots els organigrames tècnics de les seleccions de base, des de la sub-15 fins la sub-21, i pot ser un plus. La idea és que totes les seleccions treballin amb la metodologia i l’estil de joc de l’absoluta i ja ho estan fent. Si comencen a empapar-se d’aquesta manera de treballar i els resulta familiar el que estan fent, crec que es facilita l’adaptació amb l’absoluta.


–Alguns dels jugadors, fins ara de la sub-21, ja han anat convocats amb l’absoluta, com és el cas d’Iker Álvarez. Vostè de la porteria en sap molt. La tenen ben coberta pel futur?
–Per descomptat. Josep (Gomes) ja està a un nivell altíssim, en el millor moment des que jo vaig arribar i ho està demostrant amb els partits que està fent. I, per suposat, puja un porter (Iker) amb una projecció descomunal, que està a un club amb estructura de Primera Divisió i que estarà jugant, com a mínim, a Tercera i alternant entrenaments amb el primer equip. Està preparat i ha de treballar per debutar amb l’absoluta. Tampoc vull descartar als porters que pugen des de la sub-21. Xisco també està preparat.


–Quina metodologia vol implantar pels equips de base?
–Intentem, sobretot, treballar el model de joc i que hi hagi una identitat clara. Veure la sub-17 i que pensem que és un calc de l’absoluta, que el que demana Koldo als centrals sigui el mateix que el seleccionador sub-16 als seus. Si ells saben el comportament que han de tenir segons el que està passant al partit, tot això ho facilita.

 

–A llarg termini, portaria més avantatges que alguns equips de base vagin a competir a Catalunya, on hi ha més nivell, o crear una estructura forta aquí?
–No hem d’amagar que la competència la tenim fora. Ens agradi o no, tenim una limitació de població i això fa que el nivell no sigui el que ens agradaria, tot i que la lliga de base d’aquítambé ha millorat, però necessitem ajuntar a l’Enfaf a la majoria de jugadors de les seleccions perquè es coneguin de tot l’any i competeixin a un nivell més exigent.

 

–S’ha fixat en altres equips o federacions?
–Ens empapem de moltes metodologies. Fins fa poc, teníem un conveni amb l’Espanyol i parlàvem amb els seus tècnics, però ens hem de mirar en les federacions més petites. Per exemple, no ens serveix de res anar a mirar què fan a Can Barça perquè no tenim el talent que tenen allà.

 

–Hi ha objectius concrets pel futbol femení?
–José Martín, que és el seleccionador i coordinador de l’àrea femenina, treballa conze amb colze amb nosaltres. També intentem que el model de joc sigui semblant al de l’absoluta.  No ens hem pogut apuntar a la fase de classificació perquè eren molts partits i no hi havia disponibilitat. La part femenina s’està desenvolupant ara a tots els països; és un projecte mundial.

 

–Li ha donat algun consell David Rodrigo, el seu predecessor?
–Pràcticament no fa falta perquè porto treballant amb ells des del 2012 i sempre he estat molt involucrat amb el departament tècnic i molt directament amb ell.

 

–Com veu el nivell de la Lliga Multisegur aquesta temporada tenint en compte els reforços de molts equips?
–Segur. Jo la conec molt bé i cada any hi ha més nivell, millors jugadors i entrenadors, millor estructura per part dels clubs i es treballa més seriosament. Fa goig que aquesta lliga vagi cada any a millor i esperem que així sigui i que cap equip es desanimi si els resultats no acompanyen perquè els play-offs siguin igualats fins al final.

 

–I com veu concretament el seu exequip, l’FC Santa Coloma, per intentar assolir el títol?
–Segur que tornaran a donar guerra. És un equip que ha anat molts anys consecutius a Europa i tindrà recursos per tornar a lluitar per tot. Els desitjo el millor com a la resta dels set equips. No puc desitjar que siguin campions perquè no seria ètic.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT