PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les obres al parc solar només s’aturaran si Espanya ho demana

Els Agents Rurals van realitzar ahir una visita sobre el terreny i ja han entregat l’informe a les autoritats

Per Victoria Gómez Pérez

El parc solar del Planell de la Tossa.
El parc solar del Planell de la Tossa. | PIRINEUS TV

Andorra no aturarà la construcció del parc solar del Planell de la Tossa si Espanya no ho demana explícitament. Així de contundent va ser ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, després que es donés a conèixer que els Agents Rurals de l’Alt Urgell s’havien desplaçat fins a la zona per realitzar un estudi cartogràfic que determini si el parc solar que preveu generar el 37% de l’energia necessària per fer funcionar l’estació de Pal Arinsal es troba en terreny andorrà o, per contra, en un espai protegit del parc natural de l’Alt Pirineu que pertany al país veí del sud, concretament al terme municipal de Valls de Valira i de l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Os de Civís.
L’estudi realitzat pels Agents Rurals va ser entregat a les administracions competents que hauran d’avaluar la situació i, si s’escaigués, limitar la zona fronterera. «Espanya està fent uns treballs preliminars de verificació. De moment, nosaltres no hem trobat elements suficients per aturar les obres. Si les autoritats espanyoles constaten que sí que hi ha dubtes legals, ens asseurem a parlar», va declarar Jover, que es va mostrar convençut que «serem capaços de trobar un acord entre els dos Estats». Malgrat insistir que «la nostra cartografia oficial demostra que el parc solar se situa en territori andorrà», el ministre Portaveu va reconèixer que aquests conflictes són «relativament habituals» sobretot quan es tracta de delimitar «fronteres a l’alta muntanya». En aquest sentit, va explicar que ja s’han viscut situacions similars amb l’Estat francès que han acabat amb «un traçat assumit per ambdues institucions».

Cal recordar que el parc solar del Planell de la Tossa, a càrrec de Nord Andorrà amb una inversió de 2,2 milions d’euros, pretén acollir 5.300 plaques fotovoltaiques, que ocuparan 22.000 metres quadrats de superfície, i que haurien d’entrar en funcionament aquesta mateixa temporada d’hivern. Segons van explicar l’elèctrica, el Comú de la Massana i Vallnord-Pal Arinsal el dia de la presentació oficial, a través del parc solar s’assolirà una producció anual de 2.400.00 kwh que correspon aproximadament a unes 1.000 llars de la parròquia. Els responsables van escollir la ubicació del Planell de la Tossa perquè no afecta l’impacte visual, ja que és un terreny ras i no requereix cap modificació d’espai, i perquè és òptim per a una màxima radiació a causa de la seva orientació, que rep la llum del sol durant la major part del dia. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT