PUBLICITAT

Andorra la Vella

Salut alerta d’una escalada de casos en les pròximes setmanes

El ministeri «no descarta» l’aplicació de noves restriccions de cara a les trobades de Nadal

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d’ahir. | SFGA / C. Esteve
Benazet anuncia que a partir de dilluns que ve s’oferirà la tercera dosi als majors de 65 anys

«Actualment hi ha un cert descontrol i [en les pròximes setmanes] veurem un augment dels casos» positius de coronavirus, va avisar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. I és que som davant un nou rebrot, més lleu que tots els anteriors, gràcies bàsicament a l’alt nombre de persones vacunades que hi ha al país. «Tota Europa es troba en la mateixa situació i els Estats que tenen els índexs més baixos de vacunació també són els que presenten els casos més greus», va assenyalar Benazet, tot recordant que una persona vacunada pot reduir fins a un 90% les possibilitats d’acabar ingressada a la unitat de cures intensives. A més, va fer una crida a la població que encara no ha volgut rebre el vaccí «pel motiu que sigui»: «Els demano solidaritat per tenir un millor hivern i pel bé de la salut, la vida social i l’economia». 

De moment, però, les mesures vigents es mantenen, perquè «volem evitar qualsevol restricció que afecti els locals [de restauració o oci nocturn] i la vida social de la ciutadania», va assegurar el ministre, si bé va puntualitzar que «les mesures són revisables i adaptables» segons l’evolució de la pandèmia. En funció d’aquesta evolució justament es decidiran els protocols i indicacions de cara a Nadal, ja que el Ministeri de Salut «no descarta» tornar a oferir autotests a la població o muntar dispositius de control del tipus StopLab. «Volem que sigui el Nadal més normal possible, però garantint la màxima seguretat», va assenyalar Benazet, que sí que va avançar que el certificat Covid probablement serà un requisit en els àpats familiars i d’empresa a restaurants. 

Pel que fa a la vacunació, cal destacar que a partir del pròxim dilluns es començarà a contactar les persones majors de 65 anys i amb determinades patologies per rebre la tercera dosi, que serà de Pfizer o Moderna. «De manera progressiva» s’anirà baixant a la resta de franges d’edat fins a arribar a tota la població, tot i que per ara no es preveu vacunar abans el personal sanitari, com sí que es plantegen a diferents regions veïnes. En qualsevol cas, el titular de Salut va deixar clar que «tenim vacunes per a tothom» –inclosos els infants de 5 a 11 anys– i que en els pròxims dies es rebrà una nova comanda procedent d’Espanya.

En l’actualitat ja hi ha un 79,8% de la població major de 16 anys amb una dosi i un 78,2% amb la pauta completa. Entre la franja dels 12 i els 15 anys s’han inoculat 3.480 vaccins, fet que permet assolir un 55,8% de joves amb una dosi i un 49,1% amb totes dues.

 

43 casos nous

En relació amb l’actualització sanitària, cal destacar que en les últimes hores s’han detectat 43 casos nous, que s’afegeixen al total de 308 actius. Des de l’inici de la pandèmia al Principat, s’han registrat 15.972 positius, 15.534 altes i 130 defuncions. En aquest sentit, Benazet va demanar no fixar-se tant en la casuística diària, sinó en la pressió sobre el sistema sanitari, que compta amb cinc hospitalitzats, cap d’ells a l’UCI. Quant a la població escolar hi ha una aula sota vigilància activa total, 33 sota activa parcial (dues més que dimarts) i 10 aules sota vigilància activa. El repunt de casos està condicionat, segons va dir el ministre, pels brots a l’escola que «els infants –que encara no s’han pogut vacunar–passen als adults». Tot i això, les franges amb més positius són la dels 5 als 11 anys i dels 12 als 15.

D’altra banda, el Consell de Ministres va aprovar que la presentació d’una prova negativa perquè les persones no vacunades puguin accedir als centres sociosanitaris, tant als de dia com a les cases pairals, se substitueix a partir d’avui pel certificat Covid. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT