PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Torna la mascareta

L’ús de protecció facial és obligatori en tots els espais interiors, es demani o no el certificat verd

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després de la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després de la compareixença d’ahir.
Benazet confirma que en les pròximes setmanes s’administrarà la tercera dosi al personal sanitari

L’ús de la mascareta torna a ser obligatori en els espais interiors, independentment de si es demana o no el certificat Covid per entrar-hi. Així ho va decidir ahir el Consell de Ministres en una sessió extraordinària i ho va anunciar posteriorment en una convocatòria de premsa d’urgència el titular de Salut, Joan Martínez Benazet. «No volem incrementar les restriccions, però sí fer-les més acurades», va apuntar el ministre, que després de moltes setmanes tornava a lluir la mascareta. L’obligació, que s’aplicarà en tots els llocs de treball i reunions de feina, va entrar en vigor ahir a la tarda i tindrà una durada mínima fins a l’1 de desembre, quan es revisarà el decret vigent i es decidirà si cal allargar-lo uns dies més.

Amb aquest canvi també s’amplia l’obligació de fer controls d’accés amb passaport verd en esdeveniments culturals i esportius en espais interiors a partir de 100 persones i es mantenen altres supòsits com el control obligatori en activitats d’oci nocturn o esdeveniments exteriors amb més de 1.000 persones o el control opcional per esdeveniments culturals i esportius en interiors de menys de 100 persones, establiments de restauració i bars –que no veuen reduït l’aforament–, pubs o similars on no hi ha activitat de ball, activitats termals o balnearis, instal·lacions culturals o esportives, sales de jocs recreatius i perruqueries i centres d’estètica. A més, «demanem a la població que, com ha fet des del principi de la pandèmia, redueixi les interaccions socials i intenti mantenir sempre les mateixes bombolles», va afegir Benazet. 

I és que el mateix ministre va reconèixer sense embuts que «vivim una transmissió comunitària» del virus i els últims casos detectats van més enllà de les franges d’edat infantils que encara no s’han pogut vacunar. Així, va posar com a exemple que durant el dia d’ahir es va realitzar un cribratge a una vuitantena de persones que havien assistit a un funeral i moltes d’elles havien resultat positives. 

Amb tot, Benazet va assegurar que «són mesures temporals per intentar reduir la transmissió del virus» i que la seva evolució dependrà de la situació epidemiològica tant del Principat com dels països veïns. En aquest sentit, va recordar que la problemàtica al nord i centre d’Europa comença a desbocar-se, ja que són països que presenten uns índexs molt baixos de vacunació i alhora són els que tenen més pacients i més greus  ingressats a les unitats de cures intensives. «Nosaltres estem convençuts que vam seguir l’estratègia adequada amb una vacunació massiva», es va felicitar el ministre. Així mateix, va assegurar que en els darrers dies ha anat incrementant el nombre d’inscrits a la plataforma i va oficialitzar l’administració de la tercera dosi a professionals sanitaris i sociosanitaris en les pròximes setmanes. En una línia similar, destaca que a partir de dilluns es trucarà els majors de 65 anys per rebre la vacuna de recordatori, que ja s’ha confirmat que serà de Pfizer o Moderna, i a poc a poc s’anirà arribant a la resta de la població, tenint en compte que «han de passar sis mesos entre la segona dosi i la tercera». Actualment, un 79,8% de la població major de 16 anys ha rebut una dosi de la vacuna i el 78,2% ja disposa de la pauta completa. Pel que fa als joves entre 12 i 15 anys, el 59,4% ha rebut un vaccí i el 53,9% té les dues dosis.

Pel que fa a la resta de l’actualització sanitària, el Ministeri de Salut va informar que en les darreres 24 hores es van detectar 51 casos nous, que sumen un total de 16.086 des de l’inici de la crisi sanitària i 385 actius. També es van registrar 15.771 altes, les defuncions es mantenen en 130 des del mes de setembre i l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell compta amb cinc pacients ingressats, tres a planta i dos a l’UCI, un dels quals requereix ventilació mecànica. Quant a la pressió sobre el sistema educatiu, hi ha dues aules sota vigilància activa tota i 29 en parcial.

Amb tot, cal recordar que justament aquest dimecres el ministre de Salut va alertar que érem davant un rebrot i una més que previsible escalada dels casos. Benazet va demanar a les persones no vacunades que «siguin solidàries», perquè «la temporada d’hivern, l’economia i la vida social estan en joc» i no va «descartar» noves mesures de cara a les celebracions de Nadal. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT