PUBLICITAT

Andorra la Vella

«Tornarem a plantejar el telefèric al pic de Carroi i, si no funciona, aquest serà l’últim intent»

Entrevista a la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol

Per Victoria Gómez Pérez

La cònsol major de la capital, Conxita Marsol.
La cònsol major de la capital, Conxita Marsol. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, fa balanç d’una primera meitat de legislatura marcada per la covid-19 i presenta les principals iniciatives per als pròxims dos anys a la capital. De moment, però, descarta presentar-se a cap de Govern i mostra el seu suport incondicional a l’actual, Xavier Espot. 

–Quin balanç fa d’aquesta primera meitat de legislatura?
–No podem fer un balanç sense parlar de covid. Lamentablement, el balanç d’aquests dos primers anys de mandat és haver treballat, haver lluitat, haver-nos adaptat a una pandèmia mundial, però sense renunciar a fer coses que eren necessàries per a la parròquia i que, malgrat tot, hem pogut tirar endavant, com la remodelació de l’avinguda d’Enclar, del carrer Callaueta o de la plaça de la Rotonda. En definitiva, zones que tot i el coronavirus vam considerar que no es podien quedar enrere i ho hem aconseguit. Hem fet molt menys del que segurament hauríem fet si no hi hagués hagut la pandèmia, que ens ha desgastat força i ens ha obligat a estar pendents de la salut i retardar tota mena de projectes i activitats, com la festa major o la fira. El 2020 va ser un any molt atípic que ens agradaria no tornar a viure.
 
–Què es podria haver fet millor?
–Sempre es poden fer coses millor i depèn dels ulls amb què es mirin es poden haver pres unes decisions o unes altres. Però crec que nosaltres hem fet el que tocava en cada moment i vam apostar fort per ajudar els comerços i les famílies i, sobretot, per tenir la parròquia neta i polida, especialment per evitar contagis. A escala urbanística, sí que s’han retardat projectes, com el de l’estadi comunal, però crec que tampoc era el més important ni el més urgent. Per sort, durant els quatre anys anteriors ja havíem fet moltes coses i no ens hem trobat amb res imprescindible. Pel que fa a la gestió exclusiva de la pandèmia, crec que el Govern ho ha fet molt bé, perquè per afrontar una situació desconeguda com aquesta cal ser valent i decidit. I no només el Govern ha fet una bona gestió; també la ciutadania, perquè tothom ha col·laborat i s’ha conscienciat de la gravetat de la situació.

–Com encara els dos pròxims anys?
–Amb molta il·lusió i amb moltes ganes que passi la pandèmia i poder-nos dedicar exclusivament a treballar en la parròquia. Crec que tots volem recuperar la salut i tornar a fer una vida normal en una normalitat prepandèmica. El meu objectiu és fer d’Andorra la Vella el centre econòmic i administratiu, convertir-la en una capital sostenible i amb qualitat de vida, per a les persones, però també amb molta activitat.

–En l’últim Consell de Comú es va aprovar un pressupost de 50 milions d’euros, 13 dels quals es destinaran a noves inversions. 
–Una de les inversions més importants serà la zona de la Rotonda, que consta de diverses fases i la pròxima anirà des del passeig del riu fins al pont de París, amb les fonts lluminoses i so, que entenem que aportaran un plus a la part comercial de la parròquia i que li hem de donar el màxim atractiu. Cada un d’aquests dos projectes, calculem, tindran un cost d’un milió i mig d’euros. Després continuarem treballant en l’embelliment i l’accessibilitat de tots els carrers, començant pel de la Llacuna, que necessita una remodelació considerable, igual que els passatges de l’Aigüeta i Europa. També acabarem la separativa de Santa Coloma, que ja ha iniciat una transformació espectacular. I, finalment, tenim pendents molts quilòmetres de voravia, als quals hi hem destinat un milió d’euros. Després hi ha altres partides per a infraestructures més petites i a llarg termini, però aquestes serien les més importants.

–Per què creu que en moments de crisi com l’actual cal engegar grans obres? Hi ha qui no ho acaba d’entendre i diu que no és el moment.
–Jo crec que sí que és el moment. Som un país turístic, i d’això n’estic convençuda i en soc ben conscient, i vivim del turisme i com a tal hem de ser atractius, i Andorra la Vella ha de ser una parròquia atractiva. I ja no només pel turisme, sinó pels seus ciutadans que han de viure en bones condicions, en espais oberts, sense cotxes i on els infants puguin jugar amb llibertat. Sovint imagino com hauria estat passar la pandèmia amb l’avinguda Meritxell sense ser una zona de vianants i crec que hauria estat un drama. En canvi, ara la gent hi pot passejar sense preocupacions. S’ha demostrat que, malgrat tot, els turistes continuen venint i cada vegada busquen noves experiències. I cap aquí encarem la nostra política.

–Efectivament, hi ha molts turistes i això a vegades provoca col·lapses. Hi ha alguna solució?
–No. Bé, sí que hi ha una solució: que tots comencem a caminar una mica més i fem servir més el transport públic. En aquest sentit, des del comú hem fet una aposta important pel transport públic, oferint el bus comunal a 10 cèntims d’euro el bitllet –gratuït en cas que es disposi de l’abonament mensual nacional– i incrementant el pressupost per fer més ampli el servei actual. La solució també passa perquè les empreses fomentem els plans de mobilitat sostenible i fins i tot canviant la manera de portar els nostres fills a l’escola, perquè és evident que quan hi ha vacances escolars la circulació és millor. Hem de canviar de mentalitat i d’actitud, però sé que això no es pot fer en un any, ni en dos ni en tres, però a poc a poc ho hem d’intentar. I a partir d’aquí, és clar, s’haurien de millorar grans infraestructures.

–Si es fomenta el transport públic, no caldran més aparcaments?
–A Andorra la Vella no calen més aparcaments. A l’entrada de la ciutat, sí, però al centre donem un servei ben dimensionat. Per això estem llogant terrenys a Santa Coloma, per intentar aconseguir que, sobretot les persones que treballen a la capital, deixin el seu vehicle privat als afores i des d’allà es desplacin amb el bus comunal o busos llançadora, el que alhora generaria més seguretat viària i menys contaminació. És cert que tres dies a l’any es bloquegen gairebé tots els aparcaments del centre de la ciutat, però tenint en compte que en un parell d’anys tindrem una inversió privada de 900 places, crec que Andorra la Vella cobrirà totes les necessitats. 

–Hem de creure en la sostenibilitat, però potser encara falten espais verds dins la parròquia, no?
–Un dels 13 milions previstos per inversions és justament per a un parc que farem entre el final d’Andorra la Vella i el principi de Santa Coloma perquè complementi la connectivitat verda entre el parc Central i el parc de la Serradora. Hem de començar a buscar-li un nom, però ja tenim el projecte damunt la taula i ben aviat obrirem el concurs. Esperem que aquest nou parc convidi a passejar i, malgrat que estem envoltats de muntanyes, tinguem la sensació de ser en una autèntica zona verda. 

–No resulta difícil això de voler combinar una parròquia pels ciutadans i pels turistes?
–Jo penso que no, perquè tot el que sigui agradable i millori la qualitat de vida agrada a ciutadans i turistes. 

–I el turisme actual que té la parròquia és de qualitat o encara és una assignatura pendent?
–No només Andorra la Vella, si no tots sempre parlem que volem menys turisme i de més qualitat, però ara mateix l’important és que tinguem turisme. És cert que a poc a poc aquest va millorant, però no hem d’oblidar que si volem turisme de qualitat, haurem de tenir una oferta de qualitat i per això a Andorra la Vella apostem per una bona imatge per a tothom.

–Què opina de la posada en marxa de l’Aeroport d’Andorra-La Seu?
–Estem molt contents i crec que, per fi, podem dir que ja era hora. Jo, que ja tinc una edat, puc assegurar que fa molts anys que en sentíem a parlar. Tenir vols setmanals amb Madrid em sembla que situa Andorra en el mapa i, si realment volem tenir turisme de qualitat, tenir un aeroport és fonamental, és bàsic. És un primer pas i ara caldrà que, a poc a poc, es vagin ampliant les línies.

–Creu que és viable l’arribada d’un tramvia a la vall central?
–Tot és viable, però aquest és un projecte a molt llarg termini. Hem de ser conscients de les dimensions de les carreteres que tenim i que calen espais segregats, però no ho sé. Tant de bo ho aconseguim i avui dia tot és possible, però crec que encara trigarà arribar. L’important és apostar-hi i començar a pensar-ho i potser iniciar-ho per trams.

–L’aturada del projecte del telefèric al pic de Carroi ha estat un fracàs?
–Ha estat una decepció, no un fracàs. Nosaltres hi crèiem i n’estàvem convençuts. És veritat que la pandèmia no ens ha ajudat i que apostar per arribar fins a Pal va canviar una mica el projecte inicial que nosaltres havíem parlat amb alguns operadors. Voler anar més lluny també encaria el projecte i, potser, en plena crisi sanitària, no tothom estava disposat a fer una inversió tan gran. Però nosaltres ens ho tornarem a plantejar i, tinc molt clar, que faré un últim intent ni que sigui per arribar a Carroi, sense tancar cap porta. Estaríem encantats de convertir-nos en peu de pistes. En pocs dies prendrem la decisió i, si no funciona, aquest serà l’últim intent, però el farà aquesta corporació. Volíem haver-ho aclarit el mes de desembre, però no esperàvem l’arribada de l’òmicron. 

–En quin punt es troba l’edifici multifuncional?
–Tot i que depèn del Govern, el Comú d’Andorra la Vella ho té molt enfocat. Estic molt contenta que l’Executiu hi vulgui destinar un pressupost important i sembla que tothom, i així ho ha manifestat el cap de Govern, té clar que s’ha de fer i s’ha de fer a la capital. Falta trobar la millor ubicació i crec que si no hagués estat per la covid i les festes de Nadal ja hauríem tingut aquesta reunió. 

–Tampoc és que hi hagi moltes opcions per a la ubicació.
–No; estem parlant del terreny de la plaça de braus o d’uns altres propietat del comú a la Margineda.

–I quina és la seva preferència?
–A mi m’agradaria molt que estigués al centre de la ciutat, perquè permetria reduir, precisament, la mobilitat i donar feina als hotels i negocis de la zona. Però és cert que és una infraestructura molt gran, molt aparatosa, i que potser serà massa forçada en un centre ciutat de les nostres dimensions, perquè no som Madrid, ni Barcelona, ni tan sols Lleida. Hem d’acabar de decidir-ho.

–En l’edició de la fira del 2021, va manifestar que li agradaria que aquella fos l’última vegada que es fes al parc Central, ja pensant en el multifuncional, però no sembla possible, oi?
–No, és impossible. Crec que l’última edició serà l’últim any del meu mandat, encara ens queden dos anys ben bons de fira al parc Central. El multifuncional serà una cosa d’envergadura, que per molt de pressa que vagi la seva construcció, requerirà un parell d’anys, com a mínim. 

–Què pot aportar la parròquia d’Andorra la Vella a la problemàtica de l’habitatge?
–Nosaltres som, ja ho he dit i ho tornaré a dir, l’únic comú que ha fet un esforç important i ha cedit al Govern un terreny valorat en molts diners, i cèntric, perquè s’hi construeixin habitatges a preu reduït. És una cosa en la qual hem cregut i apostat des del primer moment, que va ser el dia abans que esclatés la pandèmia. El Govern hi està treballant i nosaltres, sent conscients de la problemàtica i dins les nostres possibilitats, farem el que podrem. 

–Com va la prova pilot de la recollida de residus porta a porta al barri del Cedre?
–Molt bé. De fet, s’hauria d’haver acabat el mes de desembre, però vam decidir mantenir-la perquè entenem que s’hi ha de quedar. Hem allargat el contracte sis mesos, perquè durant aquest temps determinem en quins barris més ho volem implantar de manera definitiva. L’ideal seria arribar a tota la parròquia, però sabem que ara com ara hi ha zones en què és complicat. 

–La pandèmia ha aturat la reforma de l’estadi comunal. Quan es reprendrà el projecte?
–L’estadi comunal d’Andorra la Vella és un referent al país; va ser el primer i justament per això necessita una remodelació integral, i el comú la farà. És cert que hi hem donat moltes voltes i, tot i que jo ja no vull posar més l’excusa de la pandèmia, és cert, hi ha hagut una pandèmia i encara hi és, i el concurs d’idees va quedar aturat. Després vam adjudicar l’avantprojecte al guanyador i el 22 de desembre ens el van presentar. Ara tenim un mes per analitzar-lo, encarregar les obres i programar-les. El projecte s’ha readaptat a la nostra realitat, disminuint el nombre de seients i baixant la graderia, però mantenint la pista d’atletisme i el camp verd homologat, tot i que no és la nostra vocació que això sigui un estadi de futbol, i s’hi crea un espai molt important que és una plaça pública i la unió amb Andorra la Vella. Ara l’estadi comunal queda separat de la capital pel riu i una de les carreteres més importants del país; amb aquest projecte, el riu es converteix en una gran plaça i des de l’altre costat, per sobre la carretera, s’accedeix a l’estadi. Crec que, més enllà de l’esportiu, és un projecte urbanístic de qualitat, que ha d’estar enllestit l’any 2025 per acollir els Jocs dels Petits Estats.

–Aquest és el seu últim mandat com a cònsol major. Per què li agradaria ser recordada?
–Jo vull que se’m recordi per haver treballat per la parròquia d’Andorra la Vella i per intentar transformar-la. Tinc una gran vocació de servei i m’agradaria haver aportat un plus, dedicant-hi moltes hores. Les coses no surten per casualitat, sinó perquè hi ha algú que les treballa i hi està a sobre... Em quedaria amb haver fet de l’avinguda Meritxell una zona de vianants i amb la transformació de Santa Coloma, que era imprescindible acabar amb les seves inundacions. I ho he fet amb tots els equips que he tingut que, entre tots, hem tornat a «recuperar l’orgull», que va ser el lema de la primera campanya electoral.

–Ha pensat en un possible relleu?
–Això és molt difícil. Hi ha el cònsol menor, que és el meu col·laborador principal i és una persona jove, formada i preparada i és una bona opció. Però no només dependrà de mi, sinó que també dependrà d’ell i del partit. És molt aviat encara.

–Es postularà a cap de Govern?
–No, no ho crec. Li correspon a Xavier Espot tornar-se a presentar; encara li queda una mica per acabar el seu primer mandat, que s’ha vist afectat per la pandèmia i penso que no ha pogut desenvolupar moltes de les coses que volia. Si em necessita, jo estaré al seu costat i li donaré tot el suport, però no em pertoca a mi. No se sap mai a la vida, però en aquests moments la meva prioritat és acabar els dos pròxims anys, que seran molt intensos, a Andorra la Vella. Tenim molta feina.

–El que sí que té clar és que Demòcrates s’ha de presentar en solitari.
–Sí. Un partit com el nostre, amb vocació de govern i que els últims anys s’ha anat forjant amb victòries contundents tant comunals com a l’Executiu, no pot no presentar-se en solitari, no tenim cap necessitat. Això ho tinc claríssim. Poden existir altres fórmules per les llistes territorials; a mi no és el que més m’agrada, però han tingut el seu èxit i, bé, de tot se n’aprèn. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT