PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Batllia accepta el recurs de Dolsa contra el laboratori P3

El Govern té 13 dies per contestar la demanda o demanar la suspensió

Per Victoria Gómez Pérez

Espot i Gallardo durant la inauguració de l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell.
Espot i Gallardo durant la inauguració de l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell. | SFGA / C. Esteve

El Tribunal de Batlles de la secció administrativa ha admès a tràmit la demanda que el conseller de X’Ordino, Enric Dolsa, va interposar contra el pacte de socis entre el Govern i la farmacèutica catalana Grifols sobre la instal·lació d’un laboratori P3 a la parròquia ordinenca. Segons es desprèn de l’admissió oficial, a la qual ha tingut accés EL PERIÒDIC, el Govern té ara 13 dies hàbils per contestar la demanda, així com per demanar la suspensió provisional de l’execució de l’acte administratiu.

 

Les causes

«És evident que el Govern d’Andorra, representat pel cap de Govern, Xavier Espot, i ADI (Andorra Desenvolupament i Inversió), representada pel ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en concordar i subscriure el pacte de socis de data de 28 d’abril del 2021 han infringit la legalitat vigent incorrent en un acte de desviació i abús de poder, que és una infracció de l’ordenament jurídic que afecta d’una manera especial en les entranyes de l’Estat de Dret». Així comença el recurs de Dolsa i pel qual demana la nul·litat de l’acord. Concretament, assegura que el pacte de socis es va signar incomplint el Codi de l’Administració en aquell moment vigent, ja que no va ser fins al 20 de maig, gairebé un mes després, quan es van aprovar les modificacions legislatives per adequar tant la llei administrativa com la d’ordenament del territori al text signat amb Grifols. A més, el conseller recorda que el pacte no ha complert el principi de concurrència, ni tampoc el de publicitat, tenint en compte que no s’ha publicat mai al BOPA, fet que persistiria en l’abús de poder i en la vulneració del principi d’igualtat davant la llei quan s’exposa la cessió gratuïta del terreny del Prat de la Farga per part del Govern. 


Recurs adminstratiu

Cal recordar que abans d’arribar a la Batllia, Dolsa ja va presentar un recurs administratiu que va ser rebutjat pel mateix Executiu per considerar-lo un interlocutor no vàlid. De fet, el cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar durant una roda de premsa amb la presència dels principals responsables de Grifols «haver estat perfectament assessorat [jurídicament]» i «haver seguit els passos normatius i legals» en la redacció del pacte, de manera que no preveia «cap recorregut» al recurs. Tanmateix, Espot va apuntar que l’acord amb la multinacional compta amb el suport de tots els grups parlamentaris, a excepció de la consellera general no adscrita Carine Montaner, que també va interposar un recurs administratiu, que va ser igualment rebutjat. 

Així doncs, Dolsa va decidir a finals d’any acudir a la Justícia, després que des del Govern se li enviés una missiva en què se l’informava que per la seva condició de conseller de l’oposició al Comú d’Ordino no està legitimitat per posar un recurs d’aquestes característiques. «I jo em pregunto: si jo, que he estat escollit democràticament per vetllar pels interessos de la parròquia no estic legitimitat, a qui li pertoca?», va assenyalar aleshores el conseller, que també va reptar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a un debat televisat sobre la instal·lació del centre en immunologia, i que encara no ha obtingut resposta. «S’estan dient moltes falses veritats i la maquinària del Govern que utilitza recursos públics per amagar aspectes importants no és la mateixa que tinc jo», va manifestar Dolsa, tot considerant que «algú ho ha de parar i mostrar la veritat al poble». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT