PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’obra nova haurà d’incloure un estudi preliminar d’impacte acústic

En els últims anys els grans treballs en nucli urbà han anat a l’alça i això també ha augmentat les denúncies

Per Victoria Gómez Pérez

Imatge d’arxiu d’una obra.
Imatge d’arxiu d’una obra. | TONY LARA

Amb l’objectiu de fer compatible l’impacte acústic que genera la posada en marxa d’una obra amb el benestar de la ciutadania, el Govern ha modificat un parell d’annexos del Reglament de contaminació acústica a través del qual s’obliga els promotors a realitzar un estudi preliminar que determini el soroll que provocaran els futurs treballs de construcció per obtenir-ne la llicència. Segons va explicar la directora del Departament de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, en els últims anys s’ha detectat un increment de queixes o denúncies, ja que, sobretot del 2019 en endavant, les grans obres en nucli urbà han anat a l’alça, fet que sovint implica una excavació en roca amb les consegüents molèsties sonores pels veïns de la zona, que cada vegada són més sensibles a aquesta mena d’inconvenients. 

Fins ara, però, la normativa no satisfeia ni constructors ni població, tenint en compte que els textos vigents partien dels anys 1985 i 1996 i no establien els límits d’emissió de soroll ni altres aspectes concrets i, per tant, no hi havia una resolució legal del conflicte. El nou reglament, doncs, s’ha treballat amb el sector de la construcció i actualitza els procediments dels nivells sonors, així com la regulació i les instal·lacions en general. Els canvis afecten de manera obligatòria totes aquelles obres que comportin treballs d’excavació en roca o perforacions, ús de maquinària pesant i hi hagi existència de receptors (veïns) sensibles al soroll a una distància inferior a 100 metres del perímetre.

Entrant al detall, Ferrer va assenyalar que l’estudi preliminar, realitzat pel promotor, haurà de ser redactat per un tècnic competent i incloure una partida pressupostària destinada al compliment dels nivells. Un cop s’obtingui la llicència urbanística, i abans de començar l’obra, el contractista haurà de redactar el projecte d’impacte acústic, que haurà de ser aprovat per la DF i incloure una anàlisi de les previsions de l’estudi preliminar i la previsió de totes fases de l’obra i una guia tècnica de realització d’estudis d’impacte acústic. 

D’aquesta manera, s’adapta la metodologia per dur a terme les mesures en ambients tant interiors com exteriors amb precisions tècniques i s’incorpora l’opció d’utilitzar sensors acústics destinats al control en continu de les obres, elaboració de mapes o cadastres sonors.

Ferrer també va destacar que l’incompliment del nou reglament comportarà sancions econòmiques, contemplades en la llei de medi atmosfèric, d’un valor aproximat de 600 euros. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT