PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra i les Balears volen una línia aèria directa des de la Seu

Espot creu que la legislatura que ve s’haurà de fer una llei de turisme inspirada en la de les illes

Per Victoria Gómez Pérez

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el cap de Govern, Xavier Espot, ahir a Palma.
La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el cap de Govern, Xavier Espot, ahir a Palma. | Govern d\'Andorra

Andorra i les Illes Balears volen una ruta aèria directa que connecti l’Aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell amb alguna de les illes pitiüses. Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat de la presidenta balear, Francina Armengol, després de la primera trobada en la història entre ambdues institucions, que es duu a terme aquests dies a Palma de Mallorca. «La nostra il·lusió és que hi hagi una línia regular, perquè som dos territoris amb semblances i podríem complementar les temporades. A més, estem segurs que els nostres ciutadans hi tindrien molt d’interès», va apuntar Espot. El projecte, però, encara es troba en «fase molt embrionària»: «Avui [ahir] el que hem constat és que hi ha una voluntat política, perquè això pot aportar valor afegit als dos territoris i, en el cas d’Andorra, també a les zones frontereres, com l’Alt Urgell, la Cerdanya i els Pallars», va considerar el cap de Govern, tot reconeixent que també cal una companyia aèria «per fer-ho possible». «Nosaltres acompanyarem les empreses interessades perquè acabi sent una realitat», va prometre.

Aquesta reunió d’alt nivell, en la qual també va ser present la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, arriba després que el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres, es trobés amb el seu homòleg balear fa unes setmanes i «veiéssim que podíem treballar conjuntament en diverses matèries i, sobretot, en l’àmbit turístic», perquè tant el Principat com les Illes Balears s’enfronten a un model similar, massiu, estacional i low cost. Això, sumat a l’interès dels territoris de preservar el seu medi i patrimoni natural, suposa una preocupació en la lluita contra el canvi climàtic i en l’aposta d’un turisme de qualitat per davant de la quantitat. 

Així, tant Espot com Armengol creuen que «ens trobem en un moment en què el nostre model ha de ser repensat i volem compartir idees i experiències». En aquest sentit, el cap de l’Executiu va reconèixer haver-se «adonat» que Andorra «necessita una llei de turisme». «Hem anat fent les modificacions oportunes segons les necessitats, però no tenim un corpus legislatiu en matèria de turisme. Serà un deure per la legislatura que ve», va avançar Espot, que també va afegir que aquesta llei s’haurà «d’inspirar» en moltes de les  mesures que ja contemplen les illes. 

I és que, justament avui, el parlament balear aprova un nou text legal en què vincula el seu nou model de turisme amb l’accés a un habitatge digne per als seus residents, ja que segons Armengol els alts preus dels lloguers estan directament relacionats amb la gran quantitat de pisos turístics que hi ha. El cap de Govern va assegurar compartir la preocupació, però va admetre que no és «una tasca senzilla i no ens podem precipitar». D’aquesta manera, també va deixar per a la pròxima legislatura el debat, sent conscient que «està molt bé pensar-hi, però en algun moment s’haurà d’executar». Amb tot, Espot va celebrar que «quan anem a fora de casa veiem que no hi ha solucions miracle» i va apostar per una «tasca de consicienciació i pedagogia a la ciutadania» mentre no es resolgui el conflicte. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT