PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fractura liberal

Pallarés i els quatre consellers generals deixen la formació i anuncien un nou projecte de futur

Per Victoria Gómez Pérez

Pallarés i els consellers liberals en la compareixença d'ahir a la tarda.
Pallarés i els consellers liberals en la compareixença d'ahir a la tarda. | EL PERIÒDIC
Asseguren que l’estabilitat del Govern tripartit està garantida fins a finals d’aquesta legislatura

Judith Pallarés i els quatre consellers generals liberals, Ferran Costa, Marc Magallón, Eva López i Sílvia Ferrer, van anunciar ahir que en les pròximes hores es donaran de baixa del partit. Tot es remunta als conflictes interns de les últimes setmanes sorgits arran de les primàries, en què Pallarés va perdre per un sol vot de diferència davant Josep Maria Cabanes, i que el president de la formació, Jordi Gallardo, ha utilitzat per posar més llenya al foc. De fet, el detonant ha estat, justament, les declaracions de Gallardo en diferents mitjans de comunicació afirmant que se sent traït per Pallarés i mostrant el seu suport a fer un gir cap al conservadorisme de Cabanes i que ha provocat que la política massanenca hagi trencat el seu silenci: «Des de la celebració de les primàries no he dit res i fins al dia d’avui han passat tres setmanes i moltes coses. Jo pensava que havíem de consensuar posicions, però, més enllà de les entrevistes a la premsa, no hi ha hagut cap apropament per part de l’executiva. Ningú m’ha trucat», va lamentar Pallarés, tot afirmant que les manifestacions de Gallardo semblen que «ens conviden més a marxar del partit que no pas a tenir un equip on sumar totes les parts».

D’aquesta manera, Pallarés va voler oferir la seva versió dels fets i «acabar amb aquest serial que ja ha durat massa». «Jo sempre havia dit que no em volia a presentar a cap de llista, però arriba el dia de convocar les primàries i no hi ha candidat. Gallardo ens havia dit que ens informaria quan prengués una decisió, però no ho va fer, i això demostra que no som de la seva confiança», va arrencar la ja exafiliada a Liberals. I va afegir: «Tenir unes primàries obertes fa que canviï d’opinió i per això em presento. La lleialtat ha de ser recíproca [en referència a la suposada traïció a Gallardo] i respecte no vol dir obediència ni silenci vol dir submissió». 

Així les coses, i «entenent la paraula liberal com una amplitud de mires», Pallarés i els quatre consellers generals decideixen abandonar la formació. Una decisió que traslladen al cap de Govern, Xavier Espot, així com als presidents dels grups parlamentaris Demòcrata i Ciutadans Compromesos, Carles Enseñat i Carles Naudi, respectivament, amb el compromís de mantenir l’estabilitat actual del Govern tripartit. 

 

Nou projecte de futur

No obstant això, tots ells tenen clar que continuaran apostant per un projecte «d’ideologia liberal, que generi il·lusió i deixi enrere aquesta gestió tòxica», si bé encara no hi ha res definit. El que sí que van poder avançar és que «tenim un grup de WhatsApp amb molta gent que ens ha donat el seu suport» i que «en el centre progressista d’Andorra hi ha espai per a una formació de mentalitat oberta que treballi per defensar les persones, l’economia i la justícia climàtica». 

Per la seva banda, Costa, com a portaveu dels quatre consellers, va assegurar que la decisió conjunta no ha estat «senzilla ni precipitada» i va acusar Gallardo i Cabanes de fer una «degradació» del seu programa electoral que s’allunya «180 graus d’allò que la ciutadania ens va manar». En aquest sentit, va posar de manifest que «seguirem treballant per uns postulats liberals claríssims que tendiran al progressisme i no tornarem a uns valors dels quals hem lluitat molt per allunyar-nos-en». «Si ell [Gallardo] se sent traït, jo estic molt decebuda perquè després de 15 anys el meu company digui tot el contrari al que hem defensat», va aprofitar Pallarés. Així mateix, va reconèixer que, tot i ser companys d’Executiu, la seva relació més enllà del Consell de Ministres és inexistent, però «som adults, tenim un compromís amb el cap de Govern i l’hem de mantenir. Si ell pensa diferent, ja m’ho direu vosaltres, només parlem a través dels mitjans».

Finalment, Costa va recordar que, a més de conseller general, també és delegat a l’OSCE parlamentària i un dels seus rols és fer d’observador electoral seguint uns procediments molt estrictes i «he estat als Estats Units, Hongria i Uzbekistan i el que he vist dins de casa liberal en el procés de primàries no ho he vist en cap d’aquests països». 

Amb tot, ara caldrà veure si poden mantenir el nom de Grup Parlamentari Liberal o bé hauran de passar al Grup Mixt, amb la consellera general no adscrita, Carine Montaner. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT