PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un cost inicial de 50 euros per la resolució de conflictes d’empresa

Espot afirma que es tracta d’una via que servirà per pal·liar la «llosa» de la demora de la Justícia

Per Àlex Pont

El cap de govern, Xavier Espot, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Josep Maria Mas, abans de la presentació.
El cap de govern, Xavier Espot, i el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Josep Maria Mas, abans de la presentació. | SFGA / CESTEVE

El Centre de Resolució de Conflictes Empresarials (CRCE) promogut per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis entra en vigor amb una tarifa inicial de 50 euros per dur a terme un procés d’entesa entre empreses, socis corporatius i treballadors del Principat. Després de pagar el preu inicial fix, els actors implicats en el conflicte hauran d’aportar una tarifa específica de litigi que dependrà dels recursos necessaris i el temps emprat per a la finalització de la disputa, i, a part, els honoraris de la figura del mediador. Tal com va indicar el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Josep Maria Mas, «es tracta d’incloure una persona independent, professional, neutral i amb una actitud confidencial en el procés d’entesa».

Seguint la mateixa direcció, durant l’obertura de la presentació de l’organisme, el cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar que, el resultat d’aquest procediment, «comptarà amb l’homologació necessària, ja que podrà ser elevat per part del notariat i adoptar validesa legal per part dels batlles, en cas de ser requerit». A banda, també va destacar que la inclusió d’aquesta via alternativa a la Batllia, es presenta com una opció per «pal·liar la llosa de la demora judicial que encara pesa molt a casa nostra», afegint que, aquest fet, minva la competitivitat del teixit empresarial i l’atractiu d’inversió. És per això que el cap de Govern va anunciar que l’Executiu està treballant en la modificació de la Llei qualificada de la Justícia amb la finalitat de dotar de més recursos i més personal a la Batllia per facilitar els processos.

Un cop va començar la taula rodona al vestíbul del Consell General, la sòcia directora del Col·legi d’Advocats d’Andorra (CADA), Cristina Madrigal, va asseverar que els procediments de peritatge, conciliació i mediació del CRCE «oferiran un major grau de satisfacció entre les parts implicades», ja que, tal com va indicar l’advocat de Cuatrecasas Juan Antonio Ruiz, «els lletrats resolem casos, però no solucionem conflictes i, aquest, és el punt diferencial de més valor afegit de la iniciativa». En aquest sentit, els experts van manifestar que els procediments de mediació comporten una major implicació de les entitats i els treballadors enfrontats, per tant, segons va afegir el secretari de l’Associació de Jutges i Fiscals per a la Promoció de la Mediació (Jifme), Jaume Tor, «les empreses familiars, les quals són un clàssic en aquestes disputes, podran explorar matisos més enllà de la Justícia i, en última instància, sempre podran acudir a la Batllia per resoldre-ho de manera tradicional».

D’altra banda, els experts creuen que el procés del CRCE afegirà un punt més de confiança en les relacions entre clients i advocats, ja que el darrer, adoptarà una figura més consultiva i no prendrà el rol de paper principal tal com es fa en els processos contenciosos. Seguint aquesta línia, Madrigal va assenyalar que «els clients hauran de venir abans a veure els lletrats per resoldre tots els dubtes abans de prendre part activa en el procés de mediació en comptes de deixar-ho tot en mans dels advocats».

Finalment, el president de la Cambra va recalcar que aquest sistema ja fa temps que es duu a terme a diversos països «del nostre voltant» i que «en el moment d’analitzar el teixit empresarial vam creure que serà molt servicial, tot i que el temps en posar-ho en pràctica s’ha eixamplat més de l’esperat». Així, aquesta «fórmula d’entesa» entra en funcionament «a partir d’avui, tot i que encara no tenim mediadors ni demandes pendents per engegar el procés», va afirmar Mas. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT