PUBLICITAT

Per què s’ha d’anar a votar

Aquest diumenge proper, 17 de desembre, tots els andorrans podrem votar pels nostres candidats a les eleccions comunals. Jo és la primera vegada que podré donar el meu vot per a unes eleccions comunals, encara que ja vaig votar a les generals i em vaig sentir molt orgullosa de ser andorrana i poder fer-ho, de poder opinar sobre el futur del meu país.

En el meu cas, la cosa rau en el fet que en viure des de molt jove a Andorra només vaig votar una vegada a les eleccions generals d’Espanya. La meva primera i única vegada; perquè en no viure ni anar-hi freqüentment, ja vaig deixar de fer-ho en no sentir-me implicada en la vida política espanyola. Aquí és ben diferent.

Però, com tots sabem, el vot és un dret que té cada ciutadà mitjançant el qual participa dins les decisions que es prenen al sistema polític. Així, es trien els representants i els partits que s’encarregaran de dirigir el país o, en el cas que ens ocupa, els comuns de les set parròquies del Principat d’Andorra. Tot i això, moltes vegades quan s’inicia el procés d’unes eleccions, algunes persones se senten allunyades dels representants o no senten que la seva participació sigui tan important, i prenen la decisió d’abstenir-se. Això és el que sentia quan m’arribava el vot des d’Espanya per correu. No coneixia els candidats, ni tampoc les seves propostes i no era capaç d’escollir. A més, a mi ja no m’afectava que governés un o un altre. M’era indiferent.

Tanmateix, des de ben petita, sí que estava conscienciada pels pares que sempre s’havia de votar, perquè el fet de fer-ho ajuda a visibilitzar els interessos de la ciutadania. Tot i això, si hi ha molta abstenció, només es representarà una porció de la societat, i aquesta porció serà la que marqui les decisions que poden afectar el funcionament polític i l’organització d’un país. Ja que si només vota un percentatge mínim de la població el resultat serà igualment legítim tot i que el percentatge de votants hagi estat poc representatiu.

Així, doncs, els ciutadans tenim el dret i el poder de prendre decisions clau sobre la qualitat de vida que desitgem per a nosaltres, per a les nostres famílies i per a la nostra societat en general. Votar també és una oportunitat de defensar els temes que més ens interessen, com aconseguir que hi hagi un habitatge assequible, justícia econòmica, protecció ambiental i tenir una educació de qualitat. També hi ha moltes qüestions socials molt afectades pel resultat de les eleccions, incloses el matrimoni homosexual, l’avortament, les qüestions ambientals, etc.

Bé, ja només em queda dir que espero veure les persones de la meva parròquia el diumenge 17 votant al Comú d’Andorra la Vella i que la resta dels ciutadans tingui una bona i tranquil·la jornada electoral a les seves respectives parròquies.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT