PUBLICITAT

Sento dir-ho. El cru es podria encarir més.

Benvolguts,
El lector habitual m'haurà sentit dir que hi ha un preu que importa més que la resta. El preu de l'energia determina l'apetit global pel risc; per consegüent, determina la resta dels preus en els diferents actius. De risc i no risc.

Hi ha aspectes que encara m'inspiren confiança i em fan pensar que el preu del petroli (i l'energia) no es dispararan enguany. Per exemple: 
1) Alguns membres de la OPEC+ comencen a abandonar la disciplina de grup. Això convida a pensar en més oferta i preus més baixos. 

2) La victòria de Trump vindrà acompanyada d'un gir-en-O en l'agenda Biden, que imposava sancions i una regulació molt pesada en el fuel d'origen fòssil. Probablement, veurem una forta desregulació, la fi de la pausa en els nous permisos d'exportació d'LNG, o la fi dels “mandats” sobre EV, i qui sap si fins a la retirada dels EUA del pacte de les Nacions Unides sobre l'escalfament global. 

3) A Noruega augmenta un 13% (déu-n'hi-do) la seva inversió en extracció enguany; o 

4) l'Iraq ha revelat el seu pla per a passar a ser un país de 4,2 milions de barrils/dia a un de 7 milions. Per a això ha “permès” que la Xina es faci amb el 34% de les reserves del país i el 66% de la producció, a canvi d'augmentar la infraestructura que permeti aquestes exportacions.

Sí. Tot això apunta a un preu del petroli relativament contingut en el futur. Però després ve la nova realitat gràfica (que mostro sota). Uns estocs de cru que, a hores d'ara, i d'acord amb el planejat, haurien d'haver-se recuperat notablement (especialment les reserves estratègiques), però que per una raó o una altra no ho han fet; i això és una cosa que no puc ignorar. Això em porta a concloure que, en absència d'una recessió (que sembla no estar en el calendari), podríem veure una mica de tensió en el preu del cru enguany. 

Les implicacions d'això són omnipresents i invariables (afecten a tot). Des de la Fed, l’ECB, la TIR dels bons, l'apetit pel risc… i potser l’equity. 

La intensitat? No ho sé. Per això, és raonable mantenir una estratègia d'observança, amb una mica de pólvora en el carregador, i amb una presència d'actius “tot terreny”, tal com estem fent en els mandats discrecionals del banc.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT