PUBLICITAT

El somni de Zapatero

ANTONIO CASADO

El president del Govern espanyol i capdavanter del PSOE carrega amb unes quantes bales. Dues d'elles són troncals. D'una banda, un Govern que demana més pes polític. Per una altra, la falta de banqueta en circumstàncies adverses, ergo: desànim en l'electorat socialista, perplexitat en el partit, debilitat de lideratge, aïllament parlamentari i el fantasma de la vaga general que es passeja per la Moncloa des que els sindicats es van despenjar d'un eventual acord amb la CEOE en la reforma del mercat de treball.

Tot això ha generat en la capacitat de maniobra de Zapatero una considerable reducció d'espais, la recuperació dels quals passa per l'assentament en el BOE de les reformes pendents. Això des de la perspectiva de lluita contra la crisi econòmica. Però en un pla estrictament polític, augmentar el marge disponible de maniobra passa per la fixació d'un nou mapa polític a Catalunya, dissenyat a partir de la versemblant victòria de CiU en les eleccions autonòmiques.

L'escenari ideal per a Zapatero és que els nacionalistes de Mas i Duran regnin a Catalunya i oferir-los govern de coalició a Madrid. La base parlamentària del Govern central (169 més 10) seria de majoria absoluta. És el seu somni per acabar la legislatura i remuntar en les enquestes, com a pas previ a un tercer mandat a la Moncloa, sempre que en paral.lel es comencessin a veure els resultats de les reformes estructurals en el nostre sistema productiu.

En tot cas, les eleccions catalanes es presenten com un globus d'oxigen per a Zapatero. Tant en la hipòtesi de govern monocolor de CiU a la Generalitat com en la de l'anomenada sociovergència (pacte CiU-PSC). Ho tindria més difícil si en la nova orografia política de Catalunya surt reforçat el PP com a crossa per completar una majoria parlamentària d'Artur Mas, encara que fos un suport exterior no requerit expressament per CiU, lògicament poc inclinat a entendre's amb qui en el seu moment va impugnar l'Estatut d'Autonomia davant del Tribunal Constitucional.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT