PUBLICITAT

Els abismes

ISAÍAS LAFUENTE

Fa dos anys, en l'inici d'aquesta crisi monumental, va quedar palpable el primer dels abismes, el qual separava l'economia real i l'economia financera: mentre els mercats de capitals creixien al 60%, les economies més sanejades del planeta ho feien a ritmes quinze vegades inferiors.

Després va venir l'abisme que separava la realitat i la visió que d'ella tenien qui estaven cridats a gestionar-la, el qual va dur els dos grans partits d'aquest país, per exemple, a prometre la plena ocupació en les últimes eleccions generals. Això està escrit. En la miopia va persistir el Govern espanyol actual amb unes dosis de voluntarisme i optimisme que han resultat letals, mentre des de l'oposició sonaven sense parar les trompetes de l'Apocalipsi. Tot un espectacle.

Fa una setmana Europa treia el cap per l'abisme generat pels efectes multiplicadors de la crisi grega, i dimecres passat el president Zapatero ens va mostrar el que ens espera amb les dràstiques mesures que pretén adoptar per tal combatre'l. Al rebost ha hagut de deixar moltes de les proclames repetides com a irrenunciables durant els últims mesos, mentre qui li reclamaven cirurgia radical li tiren en cara ara la dramàtica retallada en la retallada social que anuncia per als pròxims mesos.

Una disonància només comparable amb la qual ens han ofert en els últims temps els capdavanters del lliure mercat reclamant com si fossin pesats la intervenció dels estats. Per amanir la situació domèstica, consignem l'abisme insalvable que separa Zapatero de Rajoy i a les seves respectives formacions, i el que s'anuncia que s'obrirà entre les organitzacions sindicals i el Govern quan les mesures es materialitzin.

I el pitjor de tots, el que separa als líders polítics i els ciutadans, manifestat en l'última enquesta del CIS segons el qual el 75% manifesta poca o cap confiança en qui governa i una desconfiança encara major, el 82%, en qui aspira a fer-lo. A aquest pas, més que eleccions anticipades, tots dos partits haurien de convocar congressos extraordinaris.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT