PUBLICITAT

La 42a UCE homenatja l'artista Manel Viusà

  • El cartell d'aquest any, que porta per títol 'Àngel saludant un cavall que passa' (1988), és obra seva
ÀNGELS MACH

Aquest any la 42a edició de la Universitat Catalana d'Estiu homenatjarà l'artista pintor i gravador Manuel Viusà i Camps, molt conegut a Andorra, on va residir un temps del seu exili juntament amb la seva esposa, l'escultora i gravadora Gertrudis Galí i Mallofré, i on reposen les seves cendres. L'any 1948 van marxar de Catalunya per raons polítiques amb les seves filles, Adela, Joana i Núria cap a Canet Plage, on va néixer el quart fill, Jordi, i el 1956 van marxar a París, on van residir en un pis a Montmartre, en què havia viscut l'escriptor Guy de Maupassant, i feia de vivenda, de taller i d'acollida a catalans exiliats.

Va rebre la Creu de Sant Jordi el 1989, però no la va poder recollir personalment perquè no tenia permès entrar legalment a territori espanyol. Després d'una breu estada a Veneçuela (1979-81), el matrimoni Viusà-Galí va venir a Andorra, on vivien dues dels seus quatre fills, les seves filles Joana i Núria, des dels anys 70. Ja el 1973 havia col.laborat en la revista Claror. Manuel Viusà va crear el Centre de Gravat d'Encamp, arran de la mort de la seva filla Núria, també pintora i gravadora, i la seva néta Meritxell en els aiguats de 1982, i el va dirigir durant 12 anys (1986-1998), alternant estades a Andorra amb estades a París, on vivia la seva filla Adela. Per poder entrar a Andorra des de l'estació ferroviària de l'Ospitalet li calia un permís especial perquè des del 1978 (en què es va retirar el passaport de refugiat Hansen), va quedar indocumentat.

Després de la seva mort al 1998, i sense poder assabentar-se'n, va propiciar que un dels tallers que s'imparteixen a Prada des de l'any 2001 sigui el de gravat, impartit per la professora Gemma Rufach,1 que va ser alumna seva. L'acte de cloenda, el dimarts 24, homenatjarà l'artista amb els parlaments del crític d'art Daniel Giralt-Miracle, la seva filla Joana Viusà i Galí, Pasqual Maragall i Salvador Giner. El cartell d'aquest any, que porta per títol Àngel saludant un cavall que passa (1988), és obra seva. La 42a UCE del 2010 es durà a terme del 16 al 24 d'agost a la seu habitual del liceu Renouvier de Prada de Conflent. Aquesta plataforma de reflexió i debat, intel.lectual i polític, aquest any tindrà la nova incorporació del filòsof Jordi Sales i Coderch com a rector. El dilluns 17, Josep Huguet, conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya; Joan Castex, batlle de Prada; Joan Francesc Mira, historiador membre de l'IEC; i Jordi Sales, rector de la Universitat Catalana d'Estiu iniciaran l'edició amb l'acte inaugural del migdia.

L'ACTIVITAT
diària a l'UCE comença de 9 a 12 del migdia amb els cursos i els seminaris. A les 12 i a les 17 h es realitzen els actes públics de reconeixement (homenatges i conferències). Dins els actes rellevants, entre d'altres, es tractaran temes tan diversos com ara el corredor mediterrani, els centenaris de naixement de Màrius Torres i Jaume Vicens Vives, sobre Pompeu Fabra, el retrobament amb l'Alguer, el sincrotó Alba i la Llei catalana del cinema.

Després del dinar es pot assistir als tallers de 3 a 5, i de 5 a 7 de la tarda a les sessions de l'Àrea Pluridisciplinària i als debats i taules rodones. Cada vespre i per a tots el matriculats hi ha concerts i espectacles a les 9 a la plaça de la vila de Prada, a l'església de Sant Pere de Prada, i al tendal i a l'amfiteatre del liceu. A partir de les 11 de la nit, cada dia hi ha una programació de cinema en català a la sala Lido de Prada. S'impartiran cursos de temes d'interès i actuals en les diverses àrees de ciències de la natura, salut, tecnologia, ciències socials, humanitats i formació cultural a càrrec de professors de les universitats dels territoris de parla catalana.

En el marc de les diverses jornades especialitzades científiques i professionals que s'hi desenvolupen, la Societat Andorrana de Ciències hi ha organitzat aquest any la 23a Diada Andorrana, amb el patrocini del Ministeri d'Educació i Cultura, que versarà sobre el tema central: Andor- ra i els seus ciutadans, durant tot el dissabte 21 d'agost, en què es presentaran les ponències, seguides de debat. L'assistència a aquest acte concret és gratuïta i oberta a tothom. Aquesta activitat està acreditada per la Universitat d'Andorra i els estudiants que hi participin poden demanar a la SAC la certificació corresponent.

Quan va crear el Centre de Gravat, amb el suport del Comú d'Encamp i el seu cònsol menor, Josep Dallerès, avui Síndic general, Manuel Viusà desitjava que fos un lloc de trobada i de convivència d'artistes i pensadors d'arreu del món, on es fessin cursos, estudis, conferències i recerca a més d'activitats artisticocreatives. En el fons, el seu projecte no estava gens lluny del que mou any rere any el de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada.

Presidenta de la SAC. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT