PUBLICITAT

El que representa la visita del copríncep

  • Si bé alguns s'han entestat a assumir un protagonisme costi el que costi, es recordarà com un dia històric
DAVID RÍOS

A vegades cal deixar passar el temps i agafar certa distància per poder analitzar uns fets amb la màxima precisió i sense la influència directa dels sentiments. Ja fa dues setmanes de la visita a Andorra del nostre copríncep francès, el 29 de juliol passat i, tot i que l'actualitat s'escola frenèticament, l'èxit que va suposar per a Andorra l'esdeveniment no s'oblida tant fàcilment.

Encara que alguns s'han entestat a assumir un protagonisme costi el que costi, d'altres a desviar l'atenció cap a temes anecdòtics i superflus, d'altres a treure importància als moments que es van viure i d'altres a passar pàgina el més ràpidament possible, aquell dijous 29 de juliol es recordarà com un dia històric per al nostre país.

AQUELL DIJOUS
de juliol, el nostre copríncep francès, davant de les institucions i del poble d'Andorra, es va comprometre públicament a treballar per eliminar la doble imposició entre Andor- ra i França i a donar suport a An- dorra en el seu encaix amb Europa. El compromís assumit pel nostre copríncep és una gran notícia per al nostre país. Només els interessos purament polítics justifiquen els qui temps després de la visita encara arrufen el nas. A més, els discursos que el copríncep va pronunciar a la Casa de la Vall i a la plaça del Poble prenen la seva màxima importància en haver-los pronunciat un dels homes amb més influència del panorama polític mundial, que és membre del G8.

Fa un any i gairebé quatre mesos de les darreres eleccions generals. Durant aquells dies de campanya electoral, tots els que vam participar activament a la campanya electoral del Partit Socialdemòcrata vam intentar comunicar a tots els electors el missatge que, durant tant de temps, companyes i companys del partit havien estat treballant. Dos dels punts que el PS presentava amb més força als electors eren la reforma fiscal i l'acostament a la Unió Europea mitjançant un acord d'associació. Durant la preparació de la campanya, tothom ja preveia que aquests dos punts tindrien la seva màxima importància, amb l'avantatge que des de l'Alternativa es respirava la tranquil.litat de tenir els deures fets. Durant anys, s'havia esmerçat temps i esforç per presentar al país una proposta seriosa i coherent que permetés sortir al país de la tendència decadent a què estava avesat. El nostre programa també conté punts molt importants per als socialdemòcrates com ara la sanitat, l'educació i el benestar, però tenim clar que el seu desenvolupament depèn econòmicament dels avenços en aquests dos eixos.

Durant la campanya electoral vam defensar uns models de fiscalitat i d'acostament a la Unió Europea coherents i estàvem segurs que eren els que Andorra necessitava. Calia canviar el complex i injust marc fiscal existent. La clau era dissenyar un nou marc fiscal que permetés la seva homologació per eliminar les dobles imposicions. Per altra banda, Andor- ra no pot viure d'esquena al món. Cal que mantingui la seva idiosincràsia essencial, però també ha de ser capaç d'adaptar-se a una realitat en la qual la Unió Europea envolta cada mil.límetre de les nostres fronteres. En el futur, combinant la nova fiscalitat amb un acord d'associació amb la Unió Europea, les nostres empreses podran operar fora d'Andorra i ampliar el seu mercat a milions de consumidors potencials. És primordial perquè Andorra pugui superar més fàcilment la crisi que viu actualment.

Després d'un any de treball intens del Govern, liderant la signatura dels convenis d'intercanvi d'informació i la seva aprovació per part del Consell, s'ha restablert la imatge i la confiança internacional en el nostre país. Encara que algú ho pretengui fer creure, tot això no s'aconsegueix amb un Govern dèbil. S'aconsegueix des del lideratge, el treball, la perseverança, la coherència, la diplomàcia i la transparència.

FEIA MOLTS anys que Andorra no gaudia de tant bona salut en les seves relacions internacionals i de veïnatge. En poc més d'un any, han visitat el país dos caps d'Estat i nombroses autoritats polítiques europees i mundials segueixen amb bons ulls els nostres progressos.

S'ha de reconèixer la feina ben feta efectuada pel nostre Govern per la seva efectivitat i per la superació dels obstacles de no tenir una majoria al Consell. També cal valorar les actuacions respectuoses amb el programa electoral que demostren que no s'improvisa i que es treballa amb el programa obert sobre la taula. Les idees que es van presentar als electors i per les quals el PS va tenir el suport de la majoria del poble andorrà s'estan convertint en realitat i són avalades internacionalment.

Després del 29 de juliol, amb l'aprovació pública del nostre copríncep, s'ha demostrat que Andor- ra va pel bon camí i que cal donar l'oportunitat a l'actual Govern d'acabar les reformes iniciades. S'han fet avenços molt importants en molt poc temps, però la feina no està enllestida, encara.

Ara, més que mai, els grups de l'oposició del Consell General han d'actuar de manera responsable i cal recuperar l'esperit que ha permès l'aprovació de les nostres reformes i el reconeixement internacional. Només des de la responsabilitat s'evitarà la convocatòria d'unes eleccions generals avançades que solament serviran per paralitzar un mínim de sis mesos més el país i provocar una incertesa que Andorra no es mereix.

Secretari d'Organització del PS. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT