PUBLICITAT

L'ombra del triomf

RAFAEL TORRES

El triomf de la Justícia i de la legalitat contra el pla d'expropiació de la Sanitat Pública madrilenya, ordit ni més ni menys que pels que havien de ser els seus custodis i garants, no és una victòria definitiva, ja que el virus de la privatització, creat en els laboratoris de portes giratòries per infectar el patrimoni de tots i portar després a «curar « a les empreses privades, pul·lula encara, furiós i descontrolat, per les anfractuositats polítiques del govern de la Comunitat de Madrid .

Així i tot, entre els que avui celebren la desarticulació del pla privatitzador de la sanitat pública, gairebé tothom, hi ha un col·lectiu del sector a qui no li arriben els efectes ni els beneficis d'aquesta victòria: el de les treballadores de la que va ser bugaderia Central Hospitalària de la Comunitat de Madrid, privatitzada en pla bèstia fa cosa d'un mes .

Es tracta del graó més humil de la Sanitat, i per això el més vulnerable. A les seves empleades, que depenien de la Comunitat, se'ls va instar a estampar la seva signatura en una mena de harakiri social, personal i professional: si no volien ser acomiadades, haurien d'acceptar més hores de treball per la meitat del sou que fins llavors percebien. De 1.200 euros al mes, un salari modest, a 645, que és el que reben avui . Més que un sou , certament, un insult .

Però no només surt d'aquí l'estalvi d'uns 30 milions a l'any que va vendre l'infaust Lasquetty per traspassar la Bugaderia a dues empreses privades, sinó, com denuncien les bugaderes, de la mateixa qualitat del servei: ja no s'elimina l'aprest de fàbrica de la roba nova amb el corresponent rentat, ni s'empren detergents específics per a la funció hospitalàri , sinó altres, més barats, d'hostaleria .

Les infortunades bugaderes hospitalàries de Madrid han celebrat aquests dies, al costat del personal sanitari i dels usuaris i pacients, el triomf de la Justícia davant l'alienació del bé públic de la Sanitat. Però a elles aquest triomf no els arriba. Oblidar equivaldria a oblidar que no és definitiva, ni de bon tros , aquesta victòria. H

Periodista



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT