PUBLICITAT

Una banda de preferents

RAFAEL TORRES

La banda que estafava a estalviadors mitjançant la col·locació de productes d'inversió falsos ha estat detinguda en el curs d'una operació internacional. 78 detinguts, molts d'ells a Espanya. Se'ls va intervenir, a més de gran quantitat de diners i cotxes i immobles de luxe, els argumentaris que, destinats als comercials captadors, contenien les instruccions per enganyar els clients, així com llistats d'aquests, documentació relativa a paradisos fiscals i els ordinadors usats per l'estafa . Lamentablement, no es tracta de la que va estafar, servint-se de les Caixes d'Estalvis avui nacionalitzades pel Govern, a centenars de milers de treballadors espanyols, sinó d'una altra, de rang delictiu molt inferior al d'alguns dels consells d'administració de les dites caixes, que tan sols va aconseguir robar 18 milions d'euros en l'últim any i que, a sobre, ha acabat entre reixes.

El modus operandi de la banda capturada en l'operació dirigida per la policia britànica, i secundada per un munt d'altres policies, inclosa l'espanyola i fins i tot els serveis secrets nord-americans, era idèntic al que va emprar, sense anar més lluny, Caja Madrid per apoderar-se de l'estalvi popular, privat, dipositat pels clients a l'entitat. Se seleccionava les víctimes, se'ls oferia com a producte d'estalvi unes accions impossibles que acreditaven amb una solvència fictícia, i si t'he vist, no me'n recordo. Aquestes víctimes, però, han tingut la immensa sort de ser majoritàriament britàniques, no espanyoles, de manera que han comptat amb l'empara actiu i el socors del seu govern i de les seves forces de seguretat per capturar els bandits, primer i importantíssim pas per recuperar el fruit de la previsió i de la feina de les seves vides, doncs, com aquí, es tracta de gent gran que va estalviar per no passar fatigues a l'edat provecta .

Aquests dies desfilen per l'Audiència Nacional els que van idear les preferents de Caja Madrid, unànimement reconegudes com a instrument de la macro-estafa a la qual el Govern de Rajoy no només no ha donat solució, sinó que va consagrar amb els seus canvis, les seves quitances a les víctimes. Per a mi que la xarxa que estafava amb el mateix mètode als jubilats britànics es va inspirar en ells. Però eren quinquis particulars, aficionats, sensense el mantell protector de l' Estat. A més, robaven a ciutadans del Regne Unit, on, com se sap , es persegueix això de robar.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT