PUBLICITAT

El ball de xifres

FERRAN COSTA
EMPRESARI

Cada cop que a Espanya hi ha una manifestació, es produeix un fenomen que, ja per tòpic, s'ha convertit en tradició: el ball de xifres dels assistents. Entre les discrepàncies més sonades hi ha les darreres manifestacions de l'Onze de Setembre. Segons Madrid, eren quatre gats. Segons els catalans, en canvi, eren més de dos milions de persones.

A Andorra, al contrari del que hom podria pensar, no som aliens a aquest fenomen. De fet, dies enrere el conseller de Turisme i Administració del Comú d'Escaldes-Engordany va presentar les xifres de participació en la segona Nit Vivand. Segons el conseller, un total de 63.700 persones van participar en la nit comercial de la parròquia, una xifra que s'allunya dels 78.000 visitants de la 1a edició.

Veient aquestes xifres hom es pregunta com es poden comptar totes les persones i assegurar amb rotunditat els números que es presenten. És exactament el mateix que passa, any rere any, quan se'ns diu que la xifra d'assistents a la Fira d'Andorra la Vella ronda els 60.000 visitants.

És evident que aquestes quantitats ingents de persones són de mal comptar. Aquells, però, que hagin assistit a un partit de futbol al Camp Nou o a un concert multitudinari saben que les riuades humanes que es formen a la sortida de l'esdeveniment no tenen res a veure, ni per volum ni per aglomeracions, amb les que es podien veure a les Nits Vivand o en totes i cadascuna de les edicions de la Fira. Així doncs, alguna cosa no quadra, perquè el que és segur és que tant al Camp Nou com als concerts saben exactament el nombre d'entrades venudes.

No es tracta pas de qüestionar les xifres que se'ns presenten en aquests casos i en molts d'altres, però sí que caldria exigir més rigor perquè les estadístiques fossin, al cap i a la fi, un pèl més creïbles. Si no, es pot caure en el parany que, sense un sistema fiable de recompte en tots aquests esdeveniments, els números que es presentin serveixin únicament per a l'autobombo i quedin la mar de bé per justificar accions. 

 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT