PUBLICITAT

La visita

  • Va augmentant la freqüència com millora també la qualitat de les visites dels coprínceps francesos
JOAN MASSA
Exsecretari del Copríncep Episcopal

Periodic
Foto: TONY LARA

No tenia temps ni espai el passat dissabte per resumir la visita del Copríncep Hollande. Com solem dir, la primera impressió fou bona. L'última, també. No faré comparacions –tothom n'ha fet alguna– de les visites dels Coprínceps francesos a Andorra. Només un apunt breu de totes elles des dels Pareatges. De Gaulle, el primer, a l'octubre de 1967. No s'entrevistà amb el Copríncep Iglesias per l'etern problema de la radiodifusió. Hem d'entendre, però, el passat en els seus propis termes. Fou el novell Copríncep Martí en la seva entrevista amb Pompidou, a Cahors, l'agost del 1973, qui establí la necessitat imperiosa de trobar-se els Coprínceps, per unir el pensament i l'acció i, també, per visualitzar la institució. A l'octubre de 1978 ens visità Giscard d'Estaing. Dues vegades ho feu Mitterrand i s'entén. Una, abans de la Constitució, el setembre del 1986 i l'altra, després, a l'octubre del 1993. Chirac, el setembre del 1997. Sarkozy, el juliol del 2010 i, aquests dies, Hollande. Amb alguna excepció, com veieu, va augmentant la freqüència –alguna cosa vol dir– com millora també la seva qualitat, fent-les a la primavera/estiu i no a la tardor. En aquests últims 50 anys ens han visitat tots els sis Coprínceps francesos. Només tres bisbes han sigut titulars de la Seu en aquests mateixos anys. La clau cal buscar-la en la reforma de les institucions. Abans de la Constitució, ens hi ajudaven les teories d'Arquímedes sobre la quadratura del cercle i sobre l'equilibri institucional a partir del principi de la palanca i de la relació entre braços. Foren els anys de l'estereofonia política, amb dos canals independents de so. Analògics, òbviament. Amb la Constitució del 1993 Andorra es donà el punt de suport per moure el món. «Eureka! –em digué Pasqual Maragall fa anys– La revolució cap a l'ordre!».

Dues paraules resumeixen aquesta visita: coprincipat parlamentari i obertura. Hollande, a Soldeu, s'acomiada del Copríncep Vives: «Nous avons un beau pays dont nous avons la responsabilité. Nous avons ici une belle démocratie, democratie parlementaire, démocratie locale... Nous travaillerons donc ensemble pour le bien-être et le bonheur d'Andorre». I el món es mou. «Andorra es transforma. Andorra s'obre al món sense renunciar, en cap cas, a les seves arrels», segons les paraules del síndic en la inauguració del nou Consell General, gran metàfora del moment. «Andorra viu un procés de transformació i d'obertura iniciat fa més de vint anys... Forçats per la crisi a la reinvenció, avui és el nostre deure de bastir els fonaments d'un futur proper mitjançant l'obertura i la projecció al món», continua dins del Consell. «Personne n'est protégé du monde même derrière des hautes montagnes. Et donc, à un moment ou à un autre, il faut faire des choix et vous les avez faits...les Andorrans ont toujours voulu être maître de leur destin...», respon Hollande. Amb la Constitució política del 1993 –un present aplaçat– va venint allò que aquí en diem la constitució econòmica, amb el seu discurs del mètode. «Il n'y avait pas de démocratie s'il n'y avait aussi l'ouverture et des regles qui permetent à votre pays d'être pleinement en Europe et dans le monde...C'est, je pense, la lògique de votre situation géographique, vous êtes pleinement en Europe et de cette logique des échanges puisque la quasi-totalité des vos transactions se font avec l'Union européenne...» Un Copríncep cartesià.

Aquesta és també la línia de força del discurs del cap de Govern a la plaça del Poble: «L'adaptació dels andorrans i la sensibilitat de la comunitat internacional per encaixar les particularitats d'Andorra... que ens ha d'ajudar a trobar una solució estable i profitosa per a les relacions del Principat amb la Unió Europea... La decisió d'Andorra de transitar cap a un nou model econòmic –basat en l'obertura, la competitivitat i la transparència– és la bona decisió». Amb idèntiques paraules contesta el Copríncep: «Vous avez fait le choix de l'ouverture et de la concurrence. Vous avez fait le choix de la transparence».

Aquest és el camí en aquests temps difícils. Caldrà pedagogia a dins i a fora, a la recerca de l'acord. Andorra demana comprensió i suport. Estic convençut que trobarà els dos. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT