PUBLICITAT

El submarí Peral

FABIOLA SOFIA MASEGOSA

Aquest submarí de visita obligatòria per tots els turistes que visiten la ciutat de Cartagena es troba, actualment, exposat dins d'una sala de l'arsenal militar del Museu Naval de Cartagena. Però, no sempre ha estat així, el submarí, molt viatger, va estar situat en altres dos llocs d'aquesta ciutat. L'any 1965 va ser ubicat a un lloc molt emblemàtic del port de Cartagena, la plaça dels Herois de Cavite. Aquesta plaça és coneguda amb aquest nom perquè en ella podem trobar el grup escultòric commemoratiu, amb el mateix nom, dels espanyols morts en la Guerra de Filipines. Més tard, l'any 2002, degut a la remodelació del front marítim, el submarí va ser traslladat al passeig Alfonso XII, junt al port esportiu.

El nou trasllat del submarí, el 15 de desembre de l'any 2012, a l'arsenal va estar motivat per la necessitat de restaurar el seu casc i seguir exposant-lo al públic, però sense prolongar el seu deteriorament degut a les successives repintades, talls i trasllats que va sofrir al llarg de la seva història.

Aquesta restauració va ser patrocinada per L'Institut de Patrimoni Cultural d'Espanya depenent del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, conjuntament, amb l'Armada, l'Ajuntament de Cartagena i les fundacions Repsol i Juanelo Turriano. A la iniciativa es van unir també institucions locals com el Centre Tecnològic Naval, la Universitat Politècnica de Cartagena, l'Institut Politècnic i el Centre de Formació Professional dels Salesians.

Però, abans d'ubicar-se a la Ciutat de Cartagena, el Peral, primer prototip de submarí torpediner amb propulsió elèctrica realitzat per l'Armada Espanyola seguint un projecte del científic, marí i militar espanyol, Isaac Peral, va estar durant un període de quaranta anys a l'Arsenal de la Carraca de la ciutat de San Fernando, província de Cadis, com carn de desballestament. No obstant això, l'any 1929, l'almirall Mateu García dels Reis, primer comandant de l'armada submarina espanyola, va aconseguir recuperar el casc i remolcar-lo fins a Cartagena. Per fi, l'any 1930, després de fer-li uns retocs, hi va ser instal·lat en dic sec davant de la base de Submarins.

Actualment, es pot visitar, tots els dies, al Museu Naval de Cartagena. Doncs, ja sabeu si aneu de visita a Cartagena, no us oblideu d'anar a veure'l. És realment una visita molt interessant. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT