PUBLICITAT

Partits polítics del segle XXI?

ALEXIS ESTOPIÑAN
[email protected]

Periodic
Foto:

Ahir el Consell General va aprovar per unanimitat dels tres grups parlamentaris, la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral.

La nostra democràcia està articulada a l'entorn dels partits polítics, de forma que esdevenen una peça fonamental alhora d'exercir els drets polítics i la participació ciutadana. D'ells, dels seus encerts i desencerts, en depèn el desenvolupament de la nostra societat i de la nostra economia.

En aquest sentit convenia regular-ne la seva activitat. Tant pel que ha estat reclamant el Grup d'Estats contra la corrupció (GRECO) del Consell d'Europa, des del 20011 en les seves reiterades recomanacions referents al finançament dels partits i de les campanyes electorals; com sobretot per refermar la condició necessària del principi de legalitat.

Aquesta llei permetrà suspendre i dissoldre un partit que actuï contra la Constitució i les lleis, que vulneri els principis democràtics, els valors constitucionals, i els drets i llibertats de les persones.

Però no ens enganyem, si bé la regulació dels partits polítics aporta major transparència democràtica, per si sola aquesta llei no donarà fi a l'amiguisme dissimulat. M'agradaria poder confiar en què l'Administració i els polítics actuen amb la diligència deguda, i m'agradaria més encara poder confiar en què aquests casos acabin sent descoberts i jutjats. Però no ho tinc clar. En 15 anys que treballo a l'Administració, mai he vist un cas de corrupció. I això no sé si és molt bo, o molt dolent.

És un bon pas però no n'hi ha prou amb la regulació dels partits polítics. Tant des del mateix Consell General, com des de les múltiples reunions que els conformen, els partits polítics hauran de continuar treballant pel desenvolupament democràtic de la nostra societat. Això no es farà jugant a la defensa corporativista del polític, sinó tot el contrari, permetent les eleccions primàries dins els partits i les llistes obertes en el règim electoral, millorant la participació ciutadana, augmentant la transparència i sobretot ampliant el nombre d'electors. Si no donem passos en aquesta direcció, continuarem tenint partits polítics ancorats en el segle passat, i de retruc hi estarem tots nosaltres. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT