PUBLICITAT

Va de transcendència

ELISENDA VIVES

Rar és el dia que no passa res que no sigui qualificat d'històric, bàsicament si es tracta de proeses esportives i més precisament futbolístiques, allò que marca l'opinió pública, ara ja de tota la setmana. Però és que també s'aplica a temes difícilment contrastables, com els fenòmens meteorològics, potser una mica menys des que s'explica que aquella dada es coneix «des que hi ha registres», o sigui, o fa gaire. D'abans, si no se'n té constància, poc que es pot dir que una pluja, per exemple, fos històrica llevat del Diluvi universal, o que fes un fred terrible, com la petita edat del gel, de l'edat moderna, un temps horrorós, o que l'hivern després de la Guerra Civil espanyola fos suau perquè els que no tenien abric el van poder suportar. Seria així?

Mirem i escoltem mitjans de comunicació. Si els fenòmens quantificables, qualificables i descriptibles són definits alegrement com a històrics, les referències a les jornades històriques, a moments històrics, a sensacions, impressions i sentiments històrics, s'utilitzen encara amb més profusió. Com podrem saber si realment és una jornada històrica? Diem que és històrica abans que passi? I un rècord històric? Com s'explicarà? Realment és el primer cop que passa allò? En quedarà aquest registre –tipus Guiness? En quina mesura perdurarà com a tal?

Del que sabem del passat, ben poca cosa, els historiadors/res tenen prou feina per esbrinar què era realment important, què calia mirar, anar a buscar i la descoberta de personatges, de detalls desapercebuts aporten fuel per a noves interpretacions. En el futur ja no tindran tanta feina. Fets i sensacions ja vénen amb les instruccions. Qui sap? Potser tanta informació que avui ens atabala rebrà un tractament que destriï aquests valors i no sigui necessari rumiar gaire i ens dediquem a generar accions per a la posteritat.

Veurem –és un dir, perquè ves a saber on serem– les apreciacions sobre el que fem avui i si realment assolim tantes gestes històriques, essent el més probable que ningú no recordi tanta banal transcendència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT