PUBLICITAT

Fons?perdut

ELISENDA VIVES

Amb sort, arribem a grans. Oblidem alguns detalls, però rarament les generalitats d'un paisatge o les referències que són fites dels llocs on hem viscut que ens orienten per moure'ns-hi. Muntanya, bosc, poble, ciutat, costa. Tant se val. Però en un medi urbà, el comerç, el mercat, aporta el magnetisme per ajuntar-nos, per anar a buscar i per fer-hi, ni que sigui mínima, una mica de relació.

Tots aquests circumloquis són per evocar el que ha preocupat molt els barcelonins en els darrers mesos, la desaparició de botigues centenàries, o de característiques especials, les tradicionals. El problema –augurat com tants d'altres des de feia temps– no va donar lloc a solucions. El resultat és que l'augment del preu dels lloguers en un curiós mercat d'ocupació del territori porta a un canvi de paisatge urbà al centre de la ciutat, que adquireix un nou caràcter.

Per exemple, i per no parlar de les samarretes del Barça penjades per tota arreu, s'ha experimentat una proliferació de botigues de moda, cosa ben entretinguda, això sí, per mirar aparadors. S'ha acabat la diversificació al barri, vetes i fils al costat de partitures musicals o d'un fotògraf amb ofici. A més, llevat d'excepcions cares o exquisides, les variacions interiors són imperceptibles: materials funcionals, similars tant si és en un edifici del segle XIX com si és del segle XXI; només el logo marca la diferència i n'hi ha ben pocs, l'interior sembla sempre el mateix. Bé s'ha de notar que ja no som al XIX, però la valoració de formes i estructures existents també forma part del present (màxima 21).

Amb la desaparició d'aquests comerços, els moviments ciutadans també canvien. On trobar una bombeta? Aquest pot ser un aspecte positiu perquè convida a investigar zones menys conegudes. Seguirem amb atenció el que passi amb aquesta homogeneïtzació i no ens preocuparem perquè aquí s'importi aquest problema.

Avant la lettre, ja es va apostar per la postmodernitat i poca cosa sé trobar del que m'explicaven que hi havia. Ens queda la muntanya, quina sort. 

Historiadora



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT