PUBLICITAT

Copagament

LUIS DEL VAL

Malgrat que la ministra espanyola de Sanitat ho negui, el copagament serà finalment una realitat, per la raó elemental que la despesa sanitària és insostenible. En això hi estan d'acord el Govern, l'oposició i fins i tot els metges que contemplen el problema dia a dia. Una altra cosa és si afectarà o no els pensionistes, o si quedaran exempts els que es trobin a l'atur i altres casuístiques, però l'aprovació d'abonar una petita quantitat per l'acte mèdic o sanitari resulta ja inajornable.

I no pel que s'hagi de recaptar, que el que es recapti per a l'única cosa que servirà serà per tal abonar els serveis burocràtics de caixers i comptables, sinó més aviat pel que s'estalviarà en inhibicions hospitalàries. Està demostrat en tots els països en els quals s'ha imposat que exigir de tres a cinc euros per la visita al metge exerceix un poderós influx positiu en la salut de la població, de tal manera que, a l'endemà, la quarta part dels que anaven al metge s'han curat miraculosament, és a dir, que ja no acudeixen a la consulta.

L'ús dels serveis mèdics i hospitalaris es transforma en abús, i això ho saben molt bé els professionals de la Medicina. I és l'abús el que congestiona consultes i hospitals, i és el més gran causant de les cites quirúrgiques amb ajornaments escandalosos. Les assegurances privades de l'àmbit de la medecina mantenen el copagament precisament pel seu efecte dissuasori, i no pas per la recaptació, i això és una mica el que s'acabarà instal.lant en la Medicina Pública, com a França o bé un altre país proper, Andorra.

¿Quan? Atesa la litúrgia a l'ús, després que la ministra Salgado digui en roda de premsa que això no està en l'agenda. Conegut l'esport governamental titulat desmentir la Salgado, el copagament s'anunciarà potser l'endemà passat que ho negui la vicepresidenta. És el procediment habitual d'aquestes mesures, amb punts antecedents que per predir-lo no són necessaris dots profètics. Quan la vicepresidenta Salgado digui que no, prepari cinc euros per anar a l'ambulatori.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT