PUBLICITAT

Seguim a mitges tintes

He estat sospesant si unir-me o no a l’allau de comentaris que aquests dies estan omplint les xarxes socials en relació al tema dels animals del Poblet de Nadal. Qui em conegui, sabrà que estic totalment en contra d’aquests circs innecessaris i de tractar els animals com si fossin una atracció. Per tant, creia que escriure la meva opinió sobre aquest tema potser no aportaria res de nou i només serviria per remoure un neguit que molts ja estan fent visible a través de la xarxa. Però després de veure l’actuació i la resposta del comú, no me n’he pogut estar. 

El neguit no ve d’ara, en la primera i segona edició del Poblet de Nadal (ara s’està celebrant la tercera) molts ciutadans ja van mostrar el seu rebuig vers el fet d’utilitzar a rens i a dromedaris disfressats com a manera de distracció. Se’n van denunciar les condicions, el tracte i la manca de respecte que es mostra al voler exposar els animals a un estrès i un aclaparament innecessari. En aquesta ocasió, tot ha començat amb la publicació d’una fotografia on es veu als animals del Poblet tancats en un camió al Parc Central. Ja us podeu imaginar quins van ser els comentaris i adjectius que van començar a saltar a l’instant de fer-se pública la imatge: «Els hi hauria de fer vergonya [al Comú d’Andorra la Vella]», «Són ells els que haurien d’estar tancats», «Volen ser la capital dels Pirineus i no respecten ni els seus animals»... Bé, diguem que aquests van ser alguns dels més suaus. De fet, a la denúncia pública s’hi han sumat les associacions animalistes del país i algunes formacions polítiques, com els joves Liberals. I quina ha estat la resposta del comú? S’han escudat dient que és el «tercer any consecutiu que l’empresa contractada ofereix l’activitat de permetre als infants i visitants veure drens i dromedaris», així com que disposen de les certificacions que «acrediten» el bon tracte als animals i que la seva voluntat és la de «garantir el seu benestar».

Quina justificació és aquesta!? Des de quan un paper que certifica un bon tracte pesa més que la pròpia moral? Que no ho veieu il·lustres cònsols i consellers que exposar els animals d’aquesta manera a estímuls de llums, sorolls i gent és perjudicial per a la seva salut i totalment innecessari? Que més dona si hi ha una acreditació o una benedicció del mateix Papa. Fer venir expressament a animals forans en un hàbitat que no és el seu per a mostrar-los com a micos de fira no és lícit. No és necessari pegar o abandonar a un animal per dir que se l’està maltractant. Privar-lo de la seva llibertat i utilitzar-lo com a objecte d’atracció és igual o pitjor. 

Ens cansem de defensar una nova llei animalista que ha de penalitzar més durament els maltractaments i ens enorgullim de dir que Andorra és un país amic dels animals. I després no som capaços de donar exemple amb una cosa tan senzilla com és el fet de passar les festes de Nadal sense interposar a cap animal de per mig. Com sempre, s’opta per actuar a mitges tintes. Dissabte passat es va detenir un resident per abandonar dos gossos i deixar-los morir de fam, dimarts es va celebrar el primer judici a Corts per un delicte de maltractament animal greu... I després resulta que durant tres anys seguits el Poblet aprofita els animals per vestir la seva imatge nadalenca.

Periodista

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT