PUBLICITAT

Cooperació francoandorrana

La setmana passada es va dur a terme la primera trobada interparlamentària entre francesos i andorrans, des de l’inici de la pandèmia.

Una videoconferència amb senadors que provenen de l’Haute Garonne, Pyrénées Orientales, Ariège, Occitanie i Hérault, i en el si del grup d’amistat França-Andorra. Al meu entendre, és molt interessant, tant ser-hi com mantenir contactes amb un grup d’amistat del Senat francès. Les cooperacions entre ambdós estats pot contribuir a la millora i a la potenciació de l’interès comú.
Cal agrair que França, mentre ha durat la crisi sanitària, ens hagi inclòs en la seva línia de distribució de material sanitari. Això ha permès anar a Foix diverses vegades a buscar mascaretes, gràcies al suport d’Emmanuel Macron, president de la República francesa i copríncep d’Andorra, i la col·laboració amb el Ministeri de Sanitat francès. També vam destacar que ens incloguessin en el radi de 100 km de circulació interna, una vegada es van flexibilitzar les mesures de confinament.

Aquesta mateixa bona relació ens va permetre poder disposar de llits d’UCI per a ciutadans d’Andorra, en cas de necessitat, a l’Hospital de Foix. Vam considerar oportú treballar plegats en l’àmbit sanitari. Aquesta crisi ens ha fet veure la imperiosa necessitat de disposar de material sanitari d’urgència i que Europa sigui autosuficient pel que fa a materials sanitaris prioritaris.
La cooperació transfronterera en temes econòmics i turístics, en un moment on el turisme de proximitat sembla que s’imposarà, és bàsica per als nostres interessos. Les vies de comunicació són elements essencials per poder acollir els milions de visitants que provenen de França. Les millores dels eixos RN20 i RN22, així com la RN116, anomenats routes des skieurs, són fonamentals per aquells que ens volen visitar. La protecció, el manteniment i la millora d’aquests eixos és imprescindible. A les partides regionals ja es contemplen les inversions previstes. Ara caldrà que des del Senat es pressioni el Govern perquè així sigui.

La via fèrria i instal·lacions aeroportuàries també van ser a l’ordre del dia. L’aeroport d’Andorra-La Seu, amb la recent incorporació i homologació del sistema GPS, va ser motiu d’interès durant la trobada per les possibilitats que té. També, l’eix ferroviari Tolosa-Barcelona és primordial pels senadors dels Pirineus Orientals i l’Ariège, ja que connecta un dels territoris menys equipats i amb menys serveis de França. De rebot, la potenciació d’aquesta infraestructura, permetria l’arribada de visitants a Andorra amb una línia de busos des de l’Ospitalet.

El que està clar, després d’aquestes trobades interparlamentàries, és que amb els nostres homòlegs francesos, s’ha de recuperar aquell bon veïnatge i cooperació que sempre havia existit fins fa unes dècades. Cal recuperar l’equilibri cooperatiu!

En moments de crisi, com el que acabem de viure, ens adonem de la importància que té l’Estat francès per a la supervivència de la nostra estimada Andorra. Compartim interessos, cultura, llengua i molts altres valors amb els veïns del Nord. Cal revifar les brases i fer renéixer cooperacions que sempre han sigut beneficioses per ambdós costats de la frontera. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT