PUBLICITAT

Dades, dades, dades

És així: mai la ciutadania s’havia interessat tant com aquests darrers mesos per la informació sanitària, ni les dades, ni les estadístiques ni els pronòstics. Des del 14 de març, cada dia, rebem una dosi enorme de percentatges, aproximacions, índexs, que molts cops no podem absorbir. No vull deixar de recordar que estem vivint una crisi que ha afegit encara més incertesa a la vida de moltes persones. Que ha atacat el més valuós que tenim: la salut. I, si a alguna cosa ens podem agarrar per mirar d’entendre tot el que passa, és al còctel de dades que se’ns presenta diàriament.
Un còctel de dades a les quals hem d’afegir les opinions dels experts, que a vegades concorden i d’altres no tant. I també, no ho oblidem, hem de saber evitar caure en la trampa de la informació falsa, allò que anomenem «fake news» o de la propaganda, que ni aquests dies tan complicats ens deixen de descans. L’exercici que hem de fer per analitzar, processar i filtrar tota aquesta informació és tan complex com clau. I així i tot, ho fem, cosa que prova la serietat amb la qual ens prenem aquesta situació. I precisament, companyes i companys, com que és una situació seriosa, vull compartir amb vosaltres aquesta reflexió.
Les dades, sense un context, són només això: dades. Si les contextualitzem, ens donen informació. M’explico: el nombre de contagis que tenim avui a Andorra és una dada. La convertim en informació molt més rellevant quan la comparem amb les dades d’ahir, o de la setmana passada. Això ens permet veure si anem bé, o anem malament. Si estem en fase expansiva o no.
Contextualitzar és molt important, i aquí és on em vull aturar: els números són números, però les diferents representacions que poden fer-se dels mateixos no són neutrals. La mateixa dada pot servir, a vegades, per transmetre informacions diferents, depenent de com es presenti.
No només s’han de fer públiques les dades, sinó que s’han de presentar a la ciutadania no només com a dades, sinó com a informació. Accedir a una informació fiable és indispensable, com també ho és facilitar a la gent la seva comprensió.
Perquè una població informada és una població més comprensiva, que estic segur prendrà decisions més encertades pel bé de tothom. 
Secretari d’organització del PS

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT