PUBLICITAT

Una mirada a la Xina: diplomàcia, geopolítica, sancions corporatives, Covid-19, perspectiva dels actius

Diplomàcia

  • La Casa Blanca va informar de la primera trucada telefònica entre el president Biden i el president de la Xina, Xi Jinping, en què Biden va transmetre la seva preocupació per les «pràctiques econòmiques coercitives i injustes» de la Xina, així com pels abusos dels drets humans a la regió de Xinjiang. Biden també va expressar el seu desacord per les creixents restriccions del país a les llibertats polítiques a Hong Kong i per les «accions cada vegada més assertives en la regió, fins i tot cap a Taiwan».
  • El nou Departament d'Estat va dir estar «profundament pertorbat» pels informes de la BBC sobre les violacions sistemàtiques contra les dones musulmanes en els camps d'internament dels uigurs a Xinjiang, mencionant que hi ha d'haver greus conseqüències per les atrocitats comeses. Va afegir que la Xina havia comès crims contra la humanitat, i va demanar una investigació internacional independent.
  • El president Biden va pronunciar també el seu primer discurs sobre política exterior, en què va qualificar a la Xina com el més seriós competidor dels Estats Units, però va afegir que està disposat a treballar amb ella quan li interessi fer-ho. Biden va dir que els Estats Units assumiran qualsevol desafiament a la prosperitat, la seguretat i els valors democràtics de país, s'enfrontarà als abusos econòmics de la Xina i contrarestarà l'atac de Pequín als drets humans, la propietat intellectual i la governança mundial.

 

Geopolítica: una millora amb Índia. Pitjor amb el Canadà i Austràlia, i amb Myanmar

  • Manifestants anticolpistes de Myanmar es manifesten davant l'ambaixada xinesa a Yangon. Centenars de manifestants es van concentrar dijous davant l'ambaixada xinesa a Yangon, acusant Pequín de recolzar a la junta militar en el seu cop d'Estat de la setmana passada. Mentre que els governs occidentals s'han afanyat a condemnar el cop, la Xina ha estat més cautelosa i ha qualificat la presa de possessió com una «remodelació del gabinet».
  • El director del Servei d'Intelligència de Seguretat canadenc, David Vigneault, va afirmar que la Xina representa una greu amenaça estratègica pel Canadà pels seus intents de robar secrets i per una campanya per intimidar la comunitat xinesa que viu al Canadà. Les acusacions detallades es produeixen tres mesos després que les autoritats canadenques identifiquessin la Xina com a responsable de programes de ciberdelinqüència patrocinats per l'Estat.
  • La prohibició per part de la Xina de les importacions de carbó australià ha fet pujar els preus del carbó tèrmic a la Xina fins a nivells rècord, el que ha portat a alguns usuaris a pagar una prima de 100 dòlars/tona pel carbó nord-americà, i ha començat a provocar escassetat de subministrament.
  • Al costat positiu, l'Índia i la Xina acorden retirar les tropes del voltant d'una zona disputada que envolta un llac a l'Himàlaia. El ministre de Defensa indi va declarar al seu parlament que les dues parts havien arribat a un acord després de diverses rondes de converses entre diplomàtics i comandaments militars

 

Empreses - Restriccions i sancions dels Estats Units a les empreses xineses

  • Huawei: l’elecció de Biden per al Departament de Comerç diu que no veu cap raó per eliminar a Huawei de la llista negra.
  • SMIC: el principal fabricant de xips de la Xina, SMIC (981.HK), va dir que l'empresa segueix sense poder aprofitar tots els beneficis de la demanda impulsada per la pandèmia, ja que les restriccions dels Estats Units estan causant valuoses oportunitats de creixement.
  • TikTok: mentrestant, el pla de l'administració Trump per forçar la venda de les operacions nord-americanes de TikTok a un grup que inclou a Oracle (ORCL) i Walmart (WMT) ha estat arxivat indefinidament. Els desafiaments legals de ByteDance han estancat el progrés en l'impuls de Trump per a la desinversió, i l'administració Biden va demanar la setmana anterior retardar l'apellació del govern d'una ordre judicial del tribunal federal de districte contra la prohibició de TikTok.

 

Covid-19

  • Nova vacuna: els reguladors de la Xina aproven la vacuna Sinovac Covid per al públic general. Aquesta és la segona vacuna aprovada després de l’aprovació de Sinopharm.
  • El candidat de vacunació única CovS de CanSino (6185.HK) (actualment en fase final de proves) ha mostrat una taxa d’eficàcia del 65,7% en la prevenció de casos simptomàtics, i una taxa del 90,1% en la prevenció de malalties greus. L’altra vacuna única, la de Johnson & Johnson (JNJ), també ha mostrat una taxa d’eficàcia del 66%.

 

Actius xinesos

  • Deute públic. Els inversors estrangers tenen per primer cop més del 10% (uns 310.000 milions de dòlars) del deute públic xinés en circulació. Creiem que la xifra seguirà augmentant.
  • Deute corporatiu. Els impagaments corporatius xinesos fins a la data ja han arribat al 33% del total d'impagaments del 2020 (i el 70% dels de 2019), ja que les empreses han deixat de pagar els interessos o el principal de notes denominades en dòlars per valor de 2.700 milions de dòlars des del començament de l'any. L'article cita un analista que diu que és probable que la xifra augmenti donat el limitat accés a capital de refinançament tot i les nombroses rondes de flexibilització de la política el 2020.
  • Renda variable. El SCMP va analitzar la preocupació que el creixent deute de les empreses públiques pugui convertir-se en un important obstacle per a la inversió del sector privat i el creixement econòmic en general. Tot i que és improbable que es produeixi una crisi, l'elevat coeficient d'endeutament dificulta el canvi cap a un model de creixement econòmic basat en el consum, els serveis i el finançament de capital basada en el mercat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT