PUBLICITAT

Les dinàmiques polítiques mundials afavoreixen un augment del preu del petroli

Tot seguit, resumeixo els desenvolupaments més rellevants en l’àmbit de la política i la indústria energètica. També assenyalo l’impacte potencial que cada driver hauria de tenir en el preu del cru.

 

• (Preu positiu): les exportacions de l’Aràbia Saudita cauen a causa de la seva reducció voluntària de la producció: Platts va informar que l’Aràbia Saudita va recórrer a les seves reserves al febrer, mentre que les exportacions van caure, reflectint l’impacte de la seva retallada voluntària de la producció d’1 milió de bpd. Les exportacions van caure de 957K m/m a 5,63 milions de bpd al febrer, trencant un període de set mesos d’augment.

• (Preu positiu): les importacions xineses procedents de l’Aràbia Saudita augmenten per una demanda més gran i una menor congestió portuària: les importacions de cru xineses procedents de l’Aràbia Saudita van augmentar un 8,8% m/m al març fins a 1,85 milions de bpd (tot i que per sota dels 1,94 milions per barril d’abril), permetent a l’Aràbia Saudita mantenir la seva posició de proveïdor més important de la Xina per setè mes consecutiu. Part dels guanys es van deure a la descongestió dels ports de Shandong, que anteriorment havien frenat les arribades de petroli. S’espera que les arribades de l’Aràbia Saudita segueixin disminuint a l'abril, atesa la retallada voluntària de subministrament i el recent augment dels preus del cru lleuger àrab per al mercat asiàtic.

• (Preu positiu): les exportacions de productes petrolífers de la Xina podrien augmentar més d’un 30% el 2021: Platts informa que els analistes esperen que les exportacions de productes petrolífers de la Xina augmentin un 31,7% interanual el 2021, ja que la recuperació del mercat dels combustibles per a avions i la millora del context econòmic mundial dona suport a la demanda. Les exportacions de productes del país van caure un 17,4% el 2020 a causa dels impactes de la pandèmia sobre la demanda de combustible per a avions.

• (Preu positiu): els quilòmetres recorreguts superen els nivells del 2019 als Estats Units per primera vegada des d’abans de la pandèmia. Els quilòmetres recorreguts a les carreteres interestatals nord-americanes van acabar la setmana (11-abr) lleugerament per sobre dels nivells del 2019. Una gran part de l’impuls va provenir del transport de camions, que va augmentar un 7% respecte al mateix període de fa dos anys. Les milles setmanals de passatgers van ser només un 1% per sota del nivell del 2019, però molt superiors al -40% interanual en alguns punts durant la pandèmia.

• (Preu positiu): el tancament de Dakota Access podria retirar del mercat 400K bpd: els operadors de l’oleoducte Dakota Access van argumentar davant un tribunal federal que l’aturada del sistema seria encara més perjudicial del que s’havia previst. L’oleoducte va començar a funcionar el 2017, i era el sistema més gran que transportava petroli des de la conca d’esquist de Bakken, a Dakota del Nord i Montana (i transporta 570K bpd), però ha estat involucrat en batalles legals amb tribus natives americanes des d’abans que la línia comencés a construir-se. El Tribunal de DC va anul·lar un permís que permetia a l’oleoducte operar per sota de la via fluvial de l’estany Oahe a Dakota del Nord i del Sud.

• (Preu positiu): el secretari d’Interior, Haaland, va anul·lar una ordre anterior del departament d’Interior per ampliar la superfície disponible per a l’arrendament de petroli i gas a la Reserva Nacional de Petroli al nord d’Alaska. Al desembre es van posar a la disposició de l’arrendament uns 18 milions d’hectàrees per sobre dels 13 milions d’hectàrees d’un pla anterior de l’administració d’Obama. Això significa menys producció potencial.

• (Preu positiu): les noves sancions nord-americanes a Rússia no es dirigeixen al sector energètic, però podrien ser un indici que es prendran mesures: Platts informa que, tot i que les sancions imposades pels Estats Units a Rússia el 15 d’abril no se centren específicament en el sector energètic, els analistes assenyalen que l’estructura de les sancions deixa marge perquè es produeixin moviments més estrictes. Assenyala que els futurs objectius podrien ser el gasoducte Nord Stream 2 (que ha estat objectiu de crítica nord-americana) o fins i tot projectes energètics a Rússia o les seves empreses conjuntes a l'estranger.

• (Preu negatiu): s’està concretant un «nou enteniment» en les converses amb l'Iran per reeditar l’acord nuclear del 2015: el Ministeri d'Afers Exteriors iranià va dir que l’Iran celebra la perspectiva de converses amb l’Aràbia Saudita en un esforç per promoure la pau i l’estabilitat regional. Els dos països, que van tallar els llaços diplomàtics el 2016, van mantenir converses a Bagdad el 9 d’abril, amb una altra ronda prevista a finals d’abril. Les converses es produeixen en mig d’un acostament indirecte entre els Estats Units i l’Iran sobre el retorn a l’acord nuclear del 2015 (l’assessor de seguretat nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, va qualificar les converses de «constructives»). Mentrestant, el viceministre d’Afers Exteriors de l’Iran, Abbas Araghchi, va dir aquest cap de setmana que s’estava concretant un «nou enteniment» en les converses, i que l’Iran començaria a treballar en un esborrany de text complet per discutir. Els funcionaris iranians van dir a l’abril que «un acord provisional sobre l’acord nuclear del 2015 podria ser una manera de guanyar temps per a un acord durador». Els negociadors han començat a redactar propostes perquè els Estats Units i l’Iran tornin al compliment de l’acord nuclear.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT