PUBLICITAT

Perspectiva econòmica internacional - juliol 2021

Els Estats Units. La corba de tipus-termini s'aplana després de les previsions menys acomodatícies de la FED. L'entorn continua afavorint a la renda variable

La pandèmia es conté, però l'objectiu de plena vacunació es retarda

El percentatge de població que ha rebut la pauta completa de la vacuna és ara del 45,4 % i, el dels quals se’ls ha inoculat almenys una primera dosi és del 53,6 % (totes dues xifres s'han incrementat en 7 p.p. respecte al mes passat). El 77,3 % de la població de 65 anys i més està plenament vacunada, la qual cosa ha conduït a una disminució de les hospitalitzacions i de les taxes de mortalitat.

Política fiscal

El pla d'infraestructures del govern de Biden es va topar amb resistències al Senat. El govern va proposar un pla d'infraestructures el cost de les quals rondava 2 bilions d’USD, però el Senat només va aprovar la despesa lligada a infraestructures tradicionals, considerant innecessària l'associada a les no tradicionals (vehicles elèctrics, energies renovables i banda ampla). Des de llavors, ha anat guanyant suports en tots dos partits un pla d'infraestructures que es dotaria amb gairebé 1 bilió d’USD.

 

La Reserva Federal estatunidenca

La FED va mantenir l'orientació de la seva política, amb els tipus d'interès sense canvis i les compres d'actius en 120.000 milions d’USD al mes. El comunicat informatiu gairebé no ha canviat des de l'abril: continua expressant que la inflació estaria impulsada en gran part per «factors transitoris», però admetent-se atès que havia deixat d'estar «persistentment per sota» de l'objectiu a llarg termini del FOMC del 2 % (la frase està ara en passat). El protagonisme el va tenir el «diagrama de punts», que va sorprendre per la magnitud del canvi, ja que ara el punt mitjà correspon a dues previsions de tipus d'interès més alts per a final del 2023 (quan abans no es preveia cap).

 

Europa. Es manté el suport del Banc Central Europeu; recuperació ràpida de l'economia i inflació més alta, però continguda

A Alemanya, de cara a les eleccions a canceller al setembre, les últimes enquestes revelen una intenció de vot més alta per al CDU/CSU (que, després d'una forta caiguda, superaria als Verds). A més, una elecció estatal recent (on CDU va obtenir el 37 % del vot, +7 % respecte a l'anterior) va confirmar el que podria haver estat una reacció exagerada de les enquestes després de la designació del líder de CDU i la lentitud en la vacunació. En l'actualitat, les principals opcions passen per formar coalicions que combinin partits de centredreta i centreesquerra.

 

Banc Central Europeu: ens veiem al setembre!

La reunió del BCE de juny va fer bones les expectatives, tant per la revisió a l'alça de les previsions macroeconòmiques com pel manteniment fins al setembre del ritme de compres actual (80.000 milions mensuals). Ara es preveu més creixement el 2021-2022 i preus més alts. Tot i que Lagarde va descartar plantejar una moderació de l'oferta monetària per «prematura i innecessària», no va haver-hi unanimitat i sí més veus que van advocar per una altra postura destacant els riscos d'inflació (Alemanya, Països Baixos, Àustria). Al setembre, amb les noves previsions macroeconòmiques, el programa de finançament NGEU plenament operatiu, i la immunitat col·lectiva, podria donar ocasió a reduir les compres mensuals.

 

La Xina. La seva bel·ligerància global i posició bel·licista davant Taiwan no beneficiaran als seus actius financers

Banc central de la Xina: postura de la seva política monetària

El tipus d'interès preferent dels préstecs a un any es va mantenir inalterat a 3,85 %, que era la xifra del consens. També es va mantenir sense canvis, a 4,65 %, en línia amb l'esperat pel consens, el tipus preferent a 5 anys.

Covid-19: la Xina supera els mil milions de dosis de vacunes inoculades

Segons laXina Daily, el país ha injectat més de mil milions de dosis de vacunes contra el coronavirus, 20 milions en un sol dia. Pequín va estimar que caldria inocular al voltant del 80 % de la població per assolir la immunitat col·lectiva, que es podria aconseguir per a cap d'any. Encara que la Xina ha administrat 72,3 dosi per cada 100 residents, segons FT Vaccine Tracker, encara està molt per darrere d'Israel, el Regne Unit i els Estats Units.

La ciutat industrial de Dongguan ha llançat un programa de proves massives després de registrar les seves dues primeres infeccions de la variant delta, i s’ha ordenat també als residents no abandonar la ciutat. La gran regió de Guangdong ha comunicat 168 infeccions des del 21 de maig, un 90 % a la seva capital, Guangzhou.

El Ministeri de Comerç xinès cerca noves eines amb les quals refredar els mercats de matèries primeres i productes bàsics

La Xina continuarà alliberant les seves reserves estatals de coure, alumini i zinc per a estabilitzar els preus i alleujar pressions pel costat dels costos. El portaveu del NDRC va afirmar que «mesures recents per a reforçar la supervisió del mercat i alleujar colls d'ampolla en la producció han començat a refredar l'activitat especulativa en els mercats de matèries primeres i productes bàsics».

 

Israel. Què cal esperar en matèria econòmica del nou govern israelià

La notícia més significativa procedent d'Israel és la formació del nou govern, amb Naftali Bennett com a primer ministre fins al setembre de 2023. Tot i que la nova coalició depèn d'una majoria molt fràgil (60-59), la base de la qual és heterogènia (vuit faccions), hi ha una certa sensació d'optimisme entre els inversors en preveure's una major estabilitat política. Les esperances estan posades en la ràpida aprovació d'uns nous pressupostos de l'Estat després de gairebé tres anys sense, i esperant que abordin alguns problemes importants, en particular, els preus de l'habitatge.

Conjuntura econòmica

El PIB d'Israel va registrar al primer trimestre de 2021 una caiguda anualitzada del 6,5 %, que respon principalment al volum d'automòbils més baix importats (-86 %) per efecte dels canvis tributaris, la qual cosa va provocar una contracció del 3,2 % en el consum privat. Excloent aquest component, el consum privat hauria crescut un 7,2 % i la caiguda del PIB en termes anuals hauria estat del 2,5 %. Un altre factor important a la caiguda va ser el consum públic (-23 %) a causa del fort augment en el quart trimestre de 2020 motivat per la compra d'equips mèdics per a afrontar la pandèmia. Com a nota positiva, s'aprecia una millora en les exportacions de béns i serveis (+15 %). L'IPC d'Israel va registrar al maig una alça del +1,5 % interanual (+0,4 % intermensual), sent la primera vegada en dos anys que aconsegueix l'objectiu del govern (1-3 %). L'alça de maig s'explica principalment per fruites i verdures, que van augmentar +3,4% en el mes, i calçat i confecció, que ho va fer un 2 %.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT