PUBLICITAT

Hem de cobrir les nostres carteres?

No hi ha dubte que una persona pot estar en completa dissonància amb la seva època. Jo, per exemple. No aconsegueixo entendre bé la idea de consens que iniciarem en breu, un procés de tapering (retirada d'estímuls), perquè la inflació ha fet acte de presència. Aquest raonament, que en principi pot semblar lògic, també pot ser d'un simplisme pastoral sense precedents. M'explico.

En cada etapa d'aquesta crisi hi ha hagut mancances (escassetat) de tota mena. A la primavera va ser la fusta (que va fer que es disparés el preu un 600 %). Després, a l'estiu, van ser els vehicles de segona mà, que va resultar l’augment en el preu, motivat pel tancament de plantes de cotxes nous. Avui, a les portes de la tardor, l'escassetat continua donant-se en el commodity més comercialitzat del món (els semiconductors), provocant continues retallades en la producció de cotxes nous i el seu corresponent augment en el preu (aquesta setmana sis fabricants japonesos van anunciar la retallada en la producció de vehicles, i la fabricació global de 2021 no aconseguirà ni els 80 milions d'unitats, -6 % vs. les projeccions inicials). Persisteix també una escassetat en el segon commodity més comercialitzat del món: el petroli, i es deu a la total absència d'inversió en exploració i extracció (cortesia de les noves tendències polítiques). Tampoc hem d'ignorar el problema amb el preu mundial dels nolis, que s’ha disparat després del tancament d'alguns ports a la Xina i la seva activitat de carriers, estressant encara més la malparada cadena global d'oferta, causant desequilibris en forma d'alces en preus.

Una altra escassetat important, el preu de la qual també s'ha vist impulsat a l'alça: el capital humà. No ho dic jo. Ho diu l'enquesta a empresaris als Estats Units i Europa, on els ocupadors responen que la seva «principal preocupació és trobar el capital humà adequat». La pregunta incòmoda d'avui: és això permanent? Hauríem de parlar d'una espiral inflacionista en salaris? Per suposat que no.

L'augment salarial té a veure avui amb una immigració reduïda (per tancament d'espais aeris o restriccions a la mobilitat), dificultats de les empreses per expatriar a professionals o esquemes temporals de substitució de rendes (ajudes que mantenen a un significatiu numero de treballadors allunyats del mercat laboral). Però tot això acabarà, i amb això, l'augment salarial sostingut. Avui parlar d'espirals salarials em sembla poc seriós, i vostès es mereixen una anàlisi seriosa. Hi ha qui pretén restablir la vella relació entre preu del cru i salari, però la veritat és que ja fa molts anys que la indexació salarial a l'energia no existeix. Tampoc els sindicats tenen la força de fa dues o tres dècades, quan els salaris es reinicialitzaven cada trimestre. Avui, en canvi, les discussions salarials són cada vegada menys freqüents, donant temps al fet que qualsevol pujada salarial motivada per un efecte basi puntual desaparegui abans que els denominats efectes escaladors puguin aparèixer.

Així doncs, aquest és l'origen veritable de la inflació actual: escassetat de semiconductors, escassetat de petroli, nolis disparats, tancament de plantes, preus d'actuacions a l'alça i escassetat de capital humà. Ara, si us plau, que algú em respongui. Solucionarà el tapering alguns d'aquests problemes d'escassetat? Potser el tapering proporcionarà un mannà de xips o farà pujar l'estoc mundial de petroli? Restablirà el tapering l'activitat de carriers als ports de la Xina, fent baixar el preu dels nolis? Potser augmentarà l'estoc de capital humà? La resposta a tot això, em temo, és un contundent no. Llavors, de què servirà iniciar un tapering? No ho sé, però per descomptat, no per a baixar la inflació. És més, en la situació actual d'inflació que no pot ser solucionada amb un enduriment monetari, el que tenim actualment és una dentada a la capacitat de compra dels assalariats. Una dentada que seria encara més profunda si es materialitza el tapering. Per què? Veuran, retirar estímuls és com deixar anar la mà als governs a l'hora de finançar la despesa pública. Seria, de facto, com obrir la porta a l'austeritat. No és que tingui res en contra de l'austeritat (de fet, em considero un home auster, només indulgent en algun aspecte menor de la vida), però crec que això no passarà en aquest moment.

En conclusió, la comunitat inversora considera que el tapering es materialitzarà (com a resposta a la incipient inflació), però semblen ignorar que no es pot fer res per a rebaixar-la. En un món normal, això hauria de ser bastant per a frenar qualsevol impuls de retirada d'estímuls. O, almenys, així ho veig jo. Al cap i a la fi, per a què iniciar alguna cosa el propòsit de la qual s'insinua fallit des del principi? El més sorprenent és que el propi BCE, en les seves projeccions, assigna menys d'un 18 % de probabilitat d'aconseguir una inflació del 2 % a llarg termini. Llavors, per a què l'anunci recent de retirada d'estímuls? Suposo que per a calmar els ànims d'aquests devoradors de salsitxes del nord, que porten mesos exhortant al BCE al fet que posi fi a la laxitud monetària. No els falta raó, però precisament ara no toca per les raons exposades.

En fi, si per mi fos, determinaria avui, a través d'aquest paper, que el tapering no es materialitzarà de manera visible i notòria, i això bastaria per a patrocinar una estratègia d'inversió en carteres favorable a l'expansió continuada del mercat. Però el destí cruel ha volgut que els meus germans inversors pensin de manera contrària. Legions són els que albiren retallades del 50 % (o més) en els estímuls per als pròxims 12 mesos. Cal dir que això no li escauria molt bé al mercat. Què fer, doncs? No importa qui tingui raó o quin argument sigui, en rigor, més vàlid. El que importa és el que finalment passi, i em temo que les autoritats, una vegada més, puguin obsequiar-nos amb l'usual desencert. Al cap i a la fi, infinites són les ficades de pota de les persones i els successos que demostren que està en la nostra naturalesa equivocar-nos. En el segle xviii, per exemple, el cos d'oficials rus es va lliurar als duels amb tant d'entusiasme que el Tsar va haver de prohibir-los per a evitar que en pocs mesos no quedés ningú per a dirigir les tropes.

La meva particular manera d'entendre el mercat em convida a mantenir posicions. Però això d'anar en contra del consens se'm dona tan bé com a Beethoven estar sord. Així que, potser, una estratègia de cobertura podria tenir sentit. Només hem d'aprofundir més sobre el com i el quan. Alguna cosa que farem en el pròxim Comitè Global d'Inversions Andbank.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT