PUBLICITAT

El càncer de mama és cosa de tots

Cada 19 d’octubre se celebra el Dia mundial contra el càncer de mama, que és el tipus de càncer més comú en les dones, amb més de 2,2 milions de casos l’any 2020 segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per fer-nos a la idea de la magnitud de la malaltia, el càncer de mama és la principal causa de mortalitat en les dones. Les estadístiques facilitades per la mateixa organització mostren que una de cada 12 dones emmalaltiran de càncer mamari al llarg de la seva vida. La investigació científica ha permès que avui en dia el tractament d’aquest càncer sigui summament eficaç, amb probabilitats de supervivència del 90% o més altes, en particular quan la malaltia es detecta de forma precoç.

A Andorra aquesta detecció primerenca ha permès diagnosticar 28 casos des del gener del 2020 d’entre més de 5.000 dones que s’han fet la mamografia de control. Per això és molt important que des de ben petites les eduquem a fer-se el control de les mames. Que se les coneguin de la mateixa forma que ho farien amb una piga o una taca de naixement perquè detectar qualsevol anomalia que sorgeixi en el seu teixit és determinant. Si bé és cert que ens trobem amb el Programa de detecció precoç que des del 2008 impulsa el ministeri de Salut, amb la informació complementària facilitada, trobo que cal una tasca real de conscienciació. Dic això perquè moltes generacions adultes tot i que hem tingut prou informació al nostre abast, no ha estat suficient per crear-nos la rutina de control. En aquest sentit, convido a tots els pares i mares que complementin la informació que es dona a les escoles amb la normalització del control. Que sigui una tasca tan rutinària com rentar-se les dents.

Si les tasques de control evolucionen cap a la detecció precoç, també ho fa la investigació en els seus tractaments. Els estudis més recents, de fet, conclouen que la immunoteràpia amb quimioteràpia redueix un terç les metàstasis dels càncers de mama metastàtics, així ho explicava el director del Internacional Breast Cancer Center de Barcelona, Javier Cortés, en un estudi presentat pel seu centre d’investigació. Aquest descobriment en cap cas, com afirmava Cortés, alterarà la base del tractament que seguirà sent la cirurgia, la quimioteràpia i la radioteràpia. Resultats com aquests donen esperança a la nostra societat en una de les principals malalties.
Tenint en compte la incidència del càncer de mama, crec que hem de conscienciar-nos tots, no només les dones, per detectar-lo com més aviat millor perquè un diagnòstic en un estadi inicial ens pot permetre gaudir molts més anys de les nostres àvies, mares, filles, germanes, etc. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT