PUBLICITAT

Europa segueix mal parada en la crisi energètica

Els preus diaris de l'electricitat a Europa van registrar màxims històrics nous aquesta setmana i la major part dels països està començant la setmana amb preus per sobre de 300 € per MWh. Aquesta situació es deu a la combinació de dos factors:

1) Menor flux de gas rus

2) Baixa producció renovable

Permetin-me unes observacions que considero importants i que podran ajudar-nos a entendre el que succeirà.

• Sobre els fluxos de gas rus a Europa, aquests van disminuir (de nou) substancialment durant el cap de setmana. El transport de gas rus a través del gasoducte Yamal-Europa va caure a un dels nivells més baixos registrats en tota la sèrie històrica (segons dades de Mallnow).

• No sé si és culpa de Rússia (com afirmen des de Brussel·les), o d'Europa (com afirma Putin), però el que sí que sé amb certesa és que els inventaris de gas a Europa cauran per sota del 50% de la capacitat total ja al gener de 2022, i aquest és un nivell perillosament baix que ens sotmetrà a preus de l'electricitat fins i tot més alts si no revertim la situació ràpidament.

• Els preus de l'energia i de l'electricitat a Europa es mantindran entre els més alts del món i previsiblement en zones històricament molt altes, en tant que ningú espera cap canvi en el flux de gas cap a Europa mentre persisteixin les tensions geopolítiques i que tenen el seu epicentre, avui, en el xoc que Moscou manté amb Kíev. Però sospito que aquesta col·lisió pot aparèixer en qualsevol altre punt dels països europeus fronterers amb Rússia. Moscou continuarà sent el que és: una incòmoda pedra en la sabata d'Europa.

• Però els europeus som moltes vegades víctimes de la nostra pròpia culpabilitat. Vist en perspectiva, ens estem perjudicant a nosaltres mateixos amb el problemàtic i inconvenient del distanciament entre França i Alemanya sobre el model energètic i el paper de l'energia nuclear. Una discussió que ve en el pitjor moment (sabent que la primera font de generació elèctrica a Europa avui és l'energia nuclear -veure gràfic adjunt-). Obrir tota mena d'interrogants ara sobre l'energia nuclear, sense haver posat damunt la taula una alternativa que compensi aquesta font, és obrir la porta a més pujades en els preus dels altres recursos i de la mateixa electricitat. S'espera que la Comissió Europea presenti una taxonomia que inclogui l'energia nuclear i el gas natural com a fonts d'energia renovable/verda, revertint els efectes negatius dels seus propis errors. Aquesta decisió podria ajudar a calmar els preus de l'energia i l'electricitat, però fins que això succeeixi (i pot ser un temps llarg), l'electricitat a Europa romandrà pels núvols, colpejant al ciutadà del carrer, i per tant, limitant molt qualsevol recuperació notable.

Què diu el BCE? Podem esperar que actuï com a font d'ancoratge i estabilitat?

Perquè el BCE es troba en aquests moments donant tombs i nedant en una mar de missatges confusos. Tenim missatges que cobreixen totes les versions. Vegem:

• Versió «Preparats per a pujar tipus»: Holzmann, del BCE, va suggerir ahir que aquest està preparat per a prendre decisions (en forma de pujades de tipus, s'entén), perquè afirma que hi ha un perill real que la inflació es converteixi en un problema persistent.

• Versió «No cal tocar els tipus»: d'altra banda, De Cos, va suggerir que les circumstàncies requereixen unes condicions expansives mostrant-se favorable a mantenir les condicions acomodatícies (no tocar tipus).

• Versió «No sé què passarà»: Villeroy no va aclarir cap dubte i va apuntar que el BCE mantindrà el seu «ampli grau de flexibilitat i totes les opcions obertes» basant-se en l'evolució de les dades (especialment de la Covid-19).

Una valoració

Jo tinc d'escriptor el que de monjo dominic, i això no hi ha ploma sota el sol que ho canviï, però hi han ocasions en les quals li assalta a un el desig irrefrenable d'escriure dilatadament i carregar les tintes contra aquests senyors del BCE. Per què? Lluny de posar-se d'acord i oferir un missatge de tranquil·litat, estabilitat i suport, que és exactament el que necessiten les economies i els mercats europeus en una situació com la d’ara, amb suficients escenes de terror com per a propiciar un canvi de calçons als mateixos germans Grimm, van i ens delecten amb una acolorida mostra d'opinions i posant damunt la taula una infinitat d'accions alternatives, curiosament, totes excloents.

Una postura, si m'ho permeten, imprudent. Més si cap, quan ha quedat patent la fragilitat de la recuperació a Europa i l'extrema situació de vulnerabilitat en la qual es troba en tots els fronts. Haurem de tenir paciència.

Em quedo amb un missatge. Malgrat aquest mar de fons, amb fronts pel costat de la inflació, retirades d'estímuls i ara de nou la pandèmia, el mercat està amb prou feines a un 3,7 % dels seus màxims històrics (mesurat pel S&P). Em pregunto, per què. De nou, només hi ha dues respostes:

• El mercat ignora els riscos i continua sent extremadament complaent

• El mercat sí que considera els riscos, però opina que són exagerats, irrellevants o ja estan en el preu

La resposta a la falta de pànic en el mercat està en una de les dues opcions que els acabo d'oferir. Triïn vostès. Jo m'inclino per la segona.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT