PUBLICITAT

Pentacosta

La Pentecosta, com tots ja sabem, és una festivitat de caràcter religiós que se celebra 50 dies després de la Pasqua posant terme al període pasqual. Per a la religió cristiana, aquest dia constitueix la commemoració del descens de l’Esperit Sant, el cinquantè dia després de la Resurrecció de Jesucrist, segons s’afirma a la Bíblia, sobre els apòstols, fet que marca el naixement de l’església cristiana i la propagació de la fe de Jesucrist.

Jo, normalment, aprofito aquesta festivitat cada any per visitar i assistir a la missa solemne a l’església de Sant Romà de Vila (Encamp), d’estil romànic i datada al segle XIII, ja que aquest dia obre les seves portes per celebrar la seva tradicional diada. No obstant això, aquest any, per primera vegada, no hi assistiré, ja que aprofitaré que hi ha pont i faré un petit viatge per tal de visitar Valladolid.

A la Diada de Sant Romà de Vila, una vegada acabada la missa s’ofereix un aperitiu i es ballen sardanes. M’agraden molt aquestes festes tradicionals on pots retrobar-te amb molta gent que coneixes, però que no veus habitualment i que, a més, se celebren normalment amb el bon temps i pots gaudir d’un entorn natural. Ah! I si us agrada fer exercici, com és el meu cas, podeu pujar fins a l’església caminant i gaudint del bell entorn que us envolta. El més important de tot és procurar que no es perdin les tradicions, per això m’entusiasma veure que sempre hi ha força participació i, a més, assisteix gent de totes les edats. Així que als qui us quedeu per aquí us animo a assistir-hi.

A la meva visita a Valladolid aprofitaré, mitjançant una sol·licitud de visita especial per a investigadors, per veure els passos processionals de la Setmana Santa val·lisoletana que estan considerats com a veritables obres d’art i es troben guardats (42 talles en total) al Col·legi de Sant Gregori, Museu Nacional d’Escultura.

Entre aquests 42 passos que guarda aquest museu en destaquen tres que són considerats els més importants: dos de Gregorio Fernández que va entrar al taller d’Antonio Rincón ja com a ajudant (Set tinc, que constitueix el punt de partida de tota l’escultura processional i Camí del Calvari) i l’altre d’Antonio Rincón (l’Elevació de la creu, realitzat el 1604, que constitueix el primer conjunt realitzat amb fusta policromada que s’ha pogut documentar).

Per descomptat, entre altres coses, també visitaré la casa Cervantes, autèntic habitatge on va habitar Miguel de Cervantes Saavedra durant l’any 1605. Al seu interior hi ha una gran biblioteca cervantina i, a més, s’intenta recrear l’ambient que va poder respirar l’escriptor a una casa discretament decorada, d’acord amb les possibilitats d’un gentilhome espanyol del segle XVII. De manera que al meu proper article ja us explicaré com ha estat aquesta experiència. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT