PUBLICITAT

Tot depèn del preu de l’energia. Com encertar aquí?

Tot el que passi als mercats financers passa necessàriament pel que esdevingui en els preus energètics. Si aquests pugen, destinarem més dòlars a pagar la factura energètica, hi haurà escassetat de liquiditat i de dòlars (que augmentarà en preu), els països vendran els seus actius dipositats en la Fed (augmentarà la TIR d’aquests actius), i el mercat d’equity patirà per aquest augment en el cost del capital. Llavors, es fa necessari entendre, i aclarir, què ocorrerà amb el preu de l’energia en general, i del petroli en particular.

En aquest exercici complex, un se sent temptat a tirar una moneda a l’aire i apostar segons l’atzar. Uns altres, més obstinats, prefereixen mirar al cel i comprovar si la constel·lació del sol està en oposició a Neptú, o Venus en oposició a Saturn, i en funció del cas, apostar per una alça o baixa en el preu del cru. En el nostre cas, obrers dels mercats, preferim llistar els innombrables drivers per al cru, acomodar-los acuradament en cada platet de la balança, i sotmetre el resultat a l’art de la lògica, que no és poc. Anem a això?

Drivers que continuaran empenyent el preu del cru a l’alça

  1. Reobertura a la Xina
  2. Estrenyiment dels estocs globals
  3. La promesa de l’OPEC+ d’augmentar l’oferta sona (avui) poc encoratjadora. Aquest grup produeix avui 2.6 mill bpd per sota del target fixat per ells mateixos
  4. Prohibició parcial de la Unió Europea a importar cru rus (segons l’Associació Internacional de l’Energia [AIE] això pot provocar una caiguda de la producció russa del 18% al 2023).
  5. Malgrat l’augment en el preu del cru saudita destinat a l’exportació a Àsia, aquests països acumulen peticions d’importació amb volums cada vegada majors (només els països amb contractes de llarg termini aconsegueixen obtenir els volums demandats)

Drivers que haguessin de rebaixar el preu del cru

  1. Incertesa sobre la recuperació a la Xina
  2. El slowdown macroeconòmic global al 2022 hagués de suposar un sostre important per al cru
  3. Augment d’oferta de països com l’Iran, Veneçuela, l’Iraq i Aràbia Saudita (sembla que, en alguns casos, les paraules s’han convertit ja en accions, amb vistiplau dels Estats Units perquè Veneçuela enviï cru a Europa)
  4. L’Associació Internacional de l’Energia (AIE) ha fixat el preu previst per al cru al 2022 en 104,47 dòlars per al West Texas, i 107 dòlars per al Brent. De cara al 2023, les seves estimacions de preus són de 93 dòlars per al WTI.
  5. Rússia està augmentant un 20% les seves exportacions des del port oriental de Kozmino per a cobrir demanda asiàtica. Les sortides des d’aquest port han passat de 750k bpd a 900k bpd. El port té capacitat per a treure 1,1 milions, fet que significa que hi ha capacitat per tornar a augmentar un 22%, la qual cosa hauria d’alleugerir pressió sobre altres graduacions.

Què passarà llavors amb el preu del cru?

Per a mi, tots els factors esmentats tenen una rellevància considerable. Tenir el mateix número de drivers en cada costat de la balança ens permet pensar, almenys, en una estabilització del preu en aquests nivells. Que no és poc. Si fos així, en nou mesos la inflació energètica serà del 0%. Si, per contra, els factors inferiors predominen (especialment les previsions de l’AIE pel que fa al preu del cru), deixarem de tenir inflació energètica molt abans d’aquests nou mesos esmentats. En tal cas, deixaria d’haver-hi squeeze de liquiditat, el USD s’hauria de relaxar, i els mercats també.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT