PUBLICITAT

El Correfoc de Puigcerdà

Aquest dissabte passat vaig anar a veure el correfoc que es va realitzar en Puigcerdà per la Festa Major del Roser. Em va agradar molt i, fins i tot, em va portar records dels correfocs d’Alacant on havia corregut diverses vegades jo mateixa, ja que com ja sabeu, m’agrada molt tant el foc com la pólvora. També hi havia uns quants empassafocs que lluïen molt bé durant l’espectacle. Es tracta de participants del correfoc que simulen escopir foc en llançar contra una flama un líquid inflamable que s’introdueix prèviament a la boca.

A Puigcerdà, van participar les colles del Dimonis de Puigcerdà, Diabolika de Gràcia, els Diables de Terrassa i els Diables la Granada. La veritat és que hi havia moltíssima gent, i la part dolenta és que no hi va haver manera de trobar un lloc per sopar, ja que no havíem reservat i tot estava ple. En acabar, va començar el concert de Sra. Tomasa, però nosaltres vam marxar de seguida.
En el cas dels correfocs d’Alacant, aquests se celebren durant el Carnestoltes a l’inici i al final de la celebració de les festes. El primer correfoc se celebra pels carrers del nucli antic i per la plaça del Carme on l’endemà es llegirà el Pregó del Carnaval. El segon, té lloc el dissabte Ramblero al Portal d’Elx i davant del Banc d’Espanya.

El correfoc és una manifestació cultural amb gran arrelament a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, encara que també a França hi ha colles de correfocs que actuen per tota la zona del Rosselló. Es representa com un espectacle pirotècnic que es desenvolupa als carrers on un grup de persones disfressades o no de diables desfilen pels carrers d’un municipi corrent, ballant i saltant entre bengales i focs artificials. Generalment, se celebra de nit i el públic sol interactuar amb el foc i els diables. Els diables porten tota mena d’elements pirotècnics, com ara carretons, sortidors i rodets, que van cremant mentre avança el recorregut. Els assistents juguen a un estira-i-arronsa amb els diables: els assetgen, els esquiven o es posen a l’abric del foc. A més, dansen sota les espurnes dels carretons juntament amb els diables al so de la música dels tambors.

La tradició dels correfocs va néixer a principis del segle XII i prové del ball de diables. Es tracta d’un tradicional ball del folklore d’aquella època que es representava davant de la noblesa entre plat i plat dels grans festins que es donaven. L’espectacle representa la lluita entre el bé i el mal. Més tard, li van afegir una mica de guspira fins a arribar a convertir-se al llarg dels segles en els correfocs que es representen avui dia.

Una experiència que m’ha agradat molt tornar a viure i que espero poder repetir més vegades, però  la següent m’agradaria que fos a la terra on vaig néixer, a Alacant. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT