PUBLICITAT

Per què cal fer vacances?

Et sents sense energia i el teu cos ja no respon igual a la feina, a l’estudi o, fins i tot, a les tasques comunes que fas durant el cap de setmana? Possiblement, sigui perquè el teu cos t’està demanant a crits un descans per poder aconseguir processar bé tota la informació que permet exercir-se en cadascuna de les seves funcions.

I ara ve la contradicció, i és que a hores d’ara, jo tinc tanta feina que encara ni sé on aniré de vacances aquest estiu. No hem preparat res. Però segur que a algun lloc anirem, perquè necessito sortir fora i oblidar-me uns dies de tot.

Prendre vacances no és només una qüestió de gustos, sinó també una necessitat. Els dies lliures són indispensables per propiciar-nos un estat de benestar general i bona salut mental. Entre els beneficis d’unes bones vacances hi ha el de disminuir el nivell d’estrès que percebem. Només cal prendre una setmana de vacances perquè el nivell d’estrès es redueixi molt. Quan disposem d’uns dies de descans és més fàcil desconnectar dels problemes del dia a dia, ja siguin laborals o personals, ja que el fet de trobar-nos en un ambient diferent de l’habitual fa que no només ens allunyem físicament del nostre entorn, sinó que prenem també distància mental de les complicacions quotidianes.

Les vacances, a més de reduir l’estrès, també augmenten la productivitat, la creativitat i la concentració. Durant el període laboral estem centrats en tot allò que té a veure amb la feina, volem fer les coses bé, rendir al màxim i, per tant, centrem tots els nostres esforços en aquest objectiu. Podríem dir que el cervell està molt actiu, però implicant-se només cap a una estimulació determinada. Tot i això, quan estem gaudint de les vacances, el cervell no deixa d’estar actiu, sinó que es posen en marxa noves àrees en resposta a un altre tipus d’estimulacions, produint-se un increment de noves idees i de la creativitat. Alhora, les vacances contribueixen a reparar el nostre cos i la nostra ment, produint així un augment de la concentració.

Per tant, i a conseqüència del que anteriorment que hem comentat, les vacances milloren l’estat d’ànim, ja que aquest té molt a veure amb les coses que fem, és a dir, amb el tipus d’activitats a què dediquem el nostre temps. Si un fa servir el seu temps a fer coses que li són agradables i gaudeix, el seu humor se’n veurà beneficiat. En canvi, si gairebé no tenim hobbies i tot el nostre temps està dedicat a obligacions que no ens motiven i no es gaudeixen, l’estat d’ànim serà conseqüentment més baix. És lògic, doncs, pensar que en les vacances es tendeix a millorar el nostre estat d’ànim, en dedicar temps a l’oci, les relacions socials i activitats que ens fan sentir bé.

És a dir, no dubteu a prendre-us uns dies de descans per poder sortir del vostre entorn habitual.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT