PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0265-2022 del Departament de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), del 4 de desembre del 2022, en relació amb la qualificació, als efectes de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, de les rendes que perceben els socis administradors.

El consultant actualment és administrador d’una societat constituïda conforme dret andorrà mitjançant escriptura pública i es troba degudament inscrita en el registre de societats del Govern d’Andorra. En aquest sentit, l’objecte social de la societat comprèn, entre d’altres activitats, les següents:

En el marc del seu normal funcionament, la societat es troba gestionada i representada per dos administradors persones físiques, un dels quals, el consultant, amb residència fiscal a Andorra, i obligat tributari de l’IRPF.

Addicionalment a la seva condició d’administradors de la societat, el consultant és soci de la societat esmentada amb una participació del 50%, així com professional titulat (el consultant està titulat en enginyeria industrial) en l’àmbit de les especialitats dutes a terme per la societat.

Tal com marquen els estatuts de la societat, el càrrec d’administrador és gratuït i la seva única font de ingressos del consultant fins a la data ha estat la renda obtinguda per les funcions desenvolupades per aquest soci en la societat. Aquestes funcions s’han desenvolupat amb caràcter d’alienat com les que podria desenvolupar qualsevol treballador ordinari i d’acord amb la consulta vinculant CV0144 emesa el 15 de febrer tenen la condició de rendiments del treball.

Fruit de l’evolució del negoci, es fa necessari diferenciar l’exercici de les funcions que desenvolupa el consultant. En concret, és necessari diferenciar la prestació de serveis que realitza en la societat directament relacionada amb els seus coneixements tècnics, que són molt concrets i específics.

Per una banda, continuarà realitzant les funcions realitzades fins a la data com les que podria desenvolupar qualsevol treballador ordinari i que el consultant entén que continuarien tenint la condició de rendiments del treball i per l’altra tasques molt especifiques i determinades de la professió titulada que ostenta que ho facturaria mitjançant la seva professió titulada i que el consultant entén que tindrien la condició de rendiments d’activitat econòmica.

En relació amb a la qüestió sobre la qualificació de la renda percebuda pel soci, el Departament de Tributs i de Fronteres, mitjançant el criteri reiterat en les respostes vinculants CV0144, emesa el 15 de febrer del 2019; CV0178-2020, emesa el 5 de març del 2020, i CV0237, emesa el 17 de març del 2022, ha manifestat que, per qualificar la renda que es pugui obtenir com a conseqüència de la relació amb la societat, l’aspecte bàsic que s’ha de definir amb la màxima precisió és la funció que desenvolupa el soci a la societat. Així mateix, en el cas exposat també esdevé rellevant determinar quina relació (laboral o mercantil) hi ha entre el soci i l’entitat.

Quant a la consideració de renda del treball el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del Text Refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, a l’article 12.1, preveu el següent: «Tenen la qualificació de rendes del treball totes les contraprestacions o utilitats, sigui quina sigui la seva denominació o naturalesa, dineràries o en espècie, que derivin, directament o indirectament, del treball personal o la relació laboral i no tinguin el caràcter de rendes d’activitats econòmiques. [...]»

La mateixa Llei, en referència a la consideració de rendiment d’activitat econòmica, a l’article 14.1, preveu el següent:

«Article 14. Rendes íntegres d’activitats econòmiques

Es consideren ‘rendes íntegres d’activitats econòmiques’ les que, procedint del treball personal i del capital conjuntament, o d’un sol d’aquests factors, impliquin l’ordenació per compte propi de factors de producció materials i humans o d’algun d’aquests factors de producció, amb la finalitat d’intervenir en la producció o la distribució de béns o en la prestació de serveis.

[...]

Els administradors i els membres dels òrgans d’administració de societats mercantils o d’altres entitats apliquen les disposicions d’aquesta secció tercera per determinar les rendes corresponents a les retribucions percebudes per aquests conceptes.

[...]»

Tenint en compte les dades facilitades, el consultant desenvolupa en la societat tasques relacionades amb el desenvolupament del negoci, la logística de les compres i de les vendes i funcions relacionades amb el màrqueting. Per tant, atès que aquests serveis no estan relacionats amb les activitats de direcció, gestió, administració i representació pròpies del càrrec d’administrador, la renda percebuda per aquestes funcions tindrà la consideració de renda del treball, sempre que en les característiques de la relació que uneix els socis amb la societat s’apreciï la nota d’alienitat.

D’altra banda, el consultant és un professional titulat en enginyeria industrial i, segons es manifesta, també presta serveis a la societat relacionats amb la seva titulació. Per tant, sempre que aquesta activitat impliqui l’ordenació per compte propi dels mitjans materials necessaris per dur a terme aquest treball i no s’apreciï la nota d’alienitat pròpia de l’obtenció de rendiments del treball, les rendes percebudes pels socis tindran la consideració de rendiments procedents d’activitats econòmiques. Tanmateix, les condicions i les característiques d’aquest treball per compte propi s’hauran d’acreditar davant d’una eventual comprovació de l’Administració Tributària.

No obstant el que s’ha manifestat als paràgrafs anteriors, la concurrència o no en cada cas de les circumstàncies que determinen la qualificació de la renda és una qüestió de fet que s’haurà d’acreditar mitjançant qualsevol prova admesa en dret.

Cal fer una referència especial a la regla de valoració d’aquestes operacions que està prevista a la normativa. El Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del Text Refós de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, a l’article 28, sobre la valoració de les operacions entre persones vinculades, preveu el següent: «La valoració de les operacions entre els obligats tributaris subjectes a aquest impost i altres persones físiques o entitats vinculades es realitza pel seu valor normal de mercat, en els termes que preveu la Llei de l’impost sobre societats». Consegüentment, les rendes que es puguin donar com a conseqüència de les operacions efectuades entre el soci i la societat s’hauran d’efectuar pel seu valor normal de mercat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT