PUBLICITAT

275 anys desprès (I)

Sí, enguany farà 275 anys de l’aparició manuscrita del Manual Digest i alhora de la mort del seu autor, l’ordinenc Antoni Fiter i Rossell, esdevingudes ambdues el 1748. I alguns poden pensar o dir, i a mi què m’importa?

Doncs molt si ets andorrà, si vius a Andorra o simplement t’interessa el país o el vols entendre. La rellevància política del Manual Digest i particularment la seva repercussió i influència en la nostra idiosincràsia han fet que hagi estat, sigui i continuï sent una clara referència per als andorrans de tot temps.

Igual, però de manera diferent que els Pareatges de 1278, fa 745 anys, la Nova Reforma de 1866-68, fa 155 anys, o la Constitució de 1993, fa 30 anys.

Antoni Fiter i Rossell va saber condensar i relatar l’andorranitat, allò que caracteritza als andorrans, fent-nos-en positivament conscients. Acostumen a ser pocs els elements vertebradors i referents d’una societat i en el nostre cas el Manual Digest n’és un, i per aquesta sola raó esdevé ja un element excepcional.

Però, malgrat el pas dels anys i a cada nova lectura o mirada, el Manual ens ofereix conceptes i continguts que descobreixen, aclareixen i resolen, dubtes i qüestions formulades amb nous plantejaments.

Tan important, que ja el 1763 Antoni Puig i Busquets en farà una versió manuscrita dita Politar Andorrà, reduint algunes parts i afegint-hi algun petit canvi, que fou present a Casa de la Vall, per a la seva consulta, fins al 1993, incloent-hi la redacció de la Constitució.

Tan valuós, que durant més de dos segles es va mantenir només a l’abast dels dirigents del país.

Tan essencial, que és el llibre andorrà més editat, reeditat i comentat. Deixant les còpies manuscrites i reproducció de fragments, el Manual Digest en els anys 1987, 2000 i 2018 i el Politar Andorrà, en els anys 1983, 2001 i 2015.

Precisament és bo i ens cal recordar alguns d’aquests comentaris per valorar i apreciar el que Fiter i Rossell ens va deixar.
En l’escrit d’introducció de l’edició del Consell General del 1987, La veu de la terra, de Josep Maria de Porcioles i Colomer, es deia... En la vida de les comunitats sols és transcendent allò que perdura bàsicament... cap comunitat es forma entre oposicions. És amb actituds de convivència que els pobles arrelen i adquireixen personalitat… Totes les cultures i civilitzacions són filles de les concretes circumstàncies físiques que les envolten... De la llibertat de l’home, Andorra n’ha fet llei suprema... Andorra no és un fet històric circumstancial... És el miracle que fan terra i home quan s’uneixen en una incommovible consciència de nació... Andorra, de la seva independència n’ha fet una actitud permanent i l’ha afirmada entre solidaritats. És la seva intrínseca raó de ser i el Manual Digest en fa màxima lliçó...

En el catàleg de l’exposició del Ministeri de Turisme i Cultura per la commemoració dels 250 anys del Manual Digest, el 1998, hi trobem les següents referències.

De David Mas i Canalis ... Andorra no forma part políticament de Catalunya, té unes institucions i una organització política a part, però en forma part econòmicament, i en forma part precisament pels avantatges que suposa per al comerç tenir un estatus independent; en això es resumeix la filosofia politicoeconòmica expressada per Antoni Fiter i Rossell en el Manual Digest...
De Joan Massa i Sarrado... La finalitat essencial de tot el Manual Digest s’inclou en el títol: De las Valls neutres d’Andorra... fixar aquesta neutralitat...ni una ni altra corona. Per tant, ni més ni menys que valls neutres, amb sobirania pròpia... Antoni Fiter i Rossell... ens ensenya avui... que ser és, essencialment, ser memòria...

D’Antoni Morell i Mora ... El Manual Digest... és l’expressió dels drets i dels deures dels homes de la Terra d’Andorra...
De Narcís Casal i Fonsdeviela... En la seva obra, però, hi trobem advertiments d’una vigència aclaparadora: la necessitat de reduir o acabar amb el contraban; la d’una fiscalitat moderada o la de saber desprendre’s d’algun «privilegi» per conservar allò que és essencial, i finalment la d’anar amb compte amb els «pares de la república», els governants perquè no sempre actuen tal com prometen fer-ho...

De Josep Moran i Ocerinjauregui... la lucidesa, la intel·ligència i el patriotisme de... Antoni Fiter i Rossell, que es manifesta bé en les seves afirmacions de caràcter sociolingüístic, geogràfic i cultural... fan que... aquest llibre sigui un dels més importants i interessants de la producció en català durant el segle XVIII, ben representatiu de la cultura andorrana...
De Susanna Vela i Palomares... quatre dels nou manuscrits… (entre 1748 i 1887)... que ens han arribat del Manual Digest...no hem inclòs el Politar Andorrà... Amb tot, sembla que a l’autor li va mancar temps per fer-hi una segona lectura, per repassar el treball i completar els buits... 275 anys després, el Manual Digest continuarà orientant i aportant el sentit positiu de la consciència d’andorranitat, atemporalment, mantenint-se com a referent indefugible pels andorrans.
275 anys després, el Manual Digest ens continua orientant i aportant el sentit positiu de la consciència d’andorranitat, atemporalment, mantenint-se com a referent indefugible pels andorrans.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT