PUBLICITAT

Europa. Com estan les coses

BCE: Christine Lagarde sembla Mario Draghi en la seva determinació, però aquesta vegada en sentit contrari.

• Christine Lagarde va dir: «Es pujaran els tipus a nivells prou restrictius i es mantindran aquí el temps que sigui necessari». Això sona com «el que sigui necessari» de Mario Draghi, però en el sentit oposat.

• Joachim Nagel, del BCE (cap del Bundesbank), diu que encara es requereixen diverses pujades de tipus i que una vegada que hàgim aconseguit un nivell prou restrictiu, s'ha de mantenir durant un temps prou llarg.

• François Villeroy, del BCE, diu que el BCE aconseguirà la taxa màxima durant les pròximes tres reunions.

L'economia alemanya va entrar en recessió.

• L'interior brut alemany es va contreure el primer trimestre de 2023 (el producte va caure un 0,3% intertrimestral en termes reals). Això segueix a una disminució del 0,5% intertrimestral en el quart trimestre del 2022. Una recessió es defineix comunament com dos trimestres successius de contracció. Sobre una base interanual, el PIB alemany va caure un 0,5% el primer trimestre de 2023.

• El consum de les llars va disminuir un -1,2% ToT el primer trimestre del 2023, i el consum del govern va disminuir un 4,9% ToT. «Sota el pes d'una immensa inflació, el consumidor alemany ha caigut de genolls, arrossegant amb si a tota l'economia» (Dekabank). «L'optimisme de principis d'any sembla haver donat pas a un major sentit de la realitat». (ING)

• La gran caiguda en les exportacions alemanyes a la Xina genera temors sobre el motor econòmic de la Unió Europea. La recent caiguda de dos dígits en les exportacions alemanyes a la Xina en els primers quatre mesos de l'any, en comparació amb el mateix període fa un any, destaca un conjunt únic de desafiaments per a Europa. Potència industrial.

• Després de l'última enquesta de clima empresarial alemanya Ifo (que no va complir amb les expectatives), tots els principals indicadors clau en el sector manufacturer ara estan caient.

Itàlia evita la rebaixa a ferralla. Els bancs pressionats per l'accés a la liquiditat.

• Itàlia no perdrà el seu estatus de grau d'inversió ara com ara per a impulsar a Meloni. Moody's actualment avalua a Itàlia en Baa1, només un graó per sobre d'escombraries, amb una perspectiva negativa. Fitch va mantenir la seva qualificació BBB fa dues setmanes ja que el creixement del PIB italià ha estat millor de l'esperat recentment.

• Bloomberg va informar que els bancs italians tenen la major necessitat entre els prestadors europeus de liquiditat per a reemplaçar el finançament barat del BCE que expirarà enguany i el pròxim.

Mercat de renda variable europeu: els inversors veuen problemes després del primer trimestre estel·lar d'Europa.

• La temporada de resultats del primer trimestre ha demostrat ser resistent, però els beneficis empresarials semblen estar recolzats per un consum resistent, que al seu torn s'ha vist sostingut per un excés d'estalvi. No obstant això, segons Reuters, els analistes semblen pensar ara que els consumidors poden quedar-se sense estalvis a causa de les taxes més altes del banc central i els majors costos de finançament, cosa que significa una menor inversió de capital per a les empreses. Els bancs europeus van superar àmpliament les previsions del primer trimestre. Els productes bàsics de consum es van beneficiar de la capacitat de pujar els preus per a compensar els menors volums. Els noms de luxe van ser secundats per la reobertura de la Xina.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT