PUBLICITAT

Consultori fiscal

Aquesta setmana volem compartir amb els lectors la Consulta Vinculant número CV0266-2022 del Departament de Tributs i de Fronteres (en endavant, DTF), del 4 de desembre del 2022, en relació amb les normes de localització dels serveis de psicologia.

La consultant, presta serveis sanitaris en l’àmbit de la psicologia clínica, principalment a través de Internet fent servir, a l’efecte, diferents programaris de videotrucada. A tal efecte, disposa de les autoritzacions pertinents per a exercir la professió, estant degudament col·legiada.

Compte tingut que, part de la seva activitat es desenvolupa a través de Internet amb consumidors finals situats físicament al Regne d’Espanya, on els serveis sanitaris -com les sessions de psicologia- resten exemptes del corresponent Impost sobre el Valor Afegit (IVA espanyol), sorgeix el dubte sobre l’eventual aplicació -o no- de l’Impost General Indirecte.

En referència a la qüestió relacionada amb la localització dels serveis de psicologia, el DTF determina que el Decret legislatiu del 5-6-2019 de publicació del text refós de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’Impost General Indirecte, en relació amb les regles generals de localització aplicables quan el destinatari no és un empresari o professional que actua com a tal, a l’article 43, a l’apartat 1.b i l’apartat 2, preveu el següent:

«Article 43. Lloc de realització de les prestacions de serveis. Regles generals

Les prestacions de serveis s’entenen realitzades al territori andorrà en els casos que, exposats a continuació i sense perjudici del que disposa l’apartat 2 d’aquest article i l’article 44 d’aquesta Llei:

[...]

b) Quan el destinatari no és un empresari o professional actuant com a tal, els serveis prestats per un empresari o professional que té la seu de la seva activitat econòmica o l’establiment permanent des del qual els presta o, en el seu defecte, el lloc del seu domicili o residència habitual, es troba a Andorra.

No s’entenen realitzats en territori andorrà, els serveis que s’enumeren a continuació quan el seu destinatari no és un empresari o professional actuant com a tal i està establert o té el seu domicili o residència habitual fora del Principat d’Andorra, excepte que la utilització o explotació efectives dels serveis es produeixin en territori andorrà:

a) Les cessions i concessions de drets d’autor, patents, llicències, marques de fàbrica o comercials i els altres drets de propietat intel·lectual o industrial, així com altres drets similars.

b) La cessió o concessió de fons de comerç, d’exclusives de compra o venda o del dret a exercir una activitat professional.

c) Els de publicitat.

d) Els d’assessorament, auditoria, enginyeria, gabinet d’estudis, advocacia, consultors, experts comptables o fiscals i altres similars, a excepció dels relacionats amb béns immobles segons el disposat a l’article 44.

e) Els de tractament de dades i el subministrament d’informacions, inclosos els procediments i experiències de caràcter comercial.

f) Els de traducció, correcció o composició de textos, així com els cedits per intèrprets.

g) Els d’assegurança, reassegurança i capitalització.

h) Els de cessió de personal.

i) El doblatge de pel·lícules.

j) Els arrendaments de béns mobles corporals, excepte els de mitjans de transport i els de contenidors.

k) Les obligacions de no prestar, de manera total o parcialment, qualsevol dels serveis enunciats en aquest apartat.

l) Els serveis prestats per via electrònica.

m) Els serveis de telecomunicacions, de radiodifusió i de televisió».

D’acord amb l’article 43.1b, el serveis de psicologia que presta la consultant a destinataris que no són empresaris o professionals que actuen com a tal es localitzen en territori andorrà i en conseqüència estaran subjectes a l’impost, amb independència d’on estigui establert o tingui el domicili el seu destinatari.

Quant al tipus de gravamen aplicable, la mateixa Llei, a l’article 57 i a l’article 59.2, sobre l’aplicació del tipus general i del tipus superreduït, estableix el següent:

«Article 59.Tipus de gravamen superreduït

El tipus de gravamen superreduït és del 0% i s’aplica només a les operacions següents:

[…]

L’assistència a persones físiques efectuada per professionals de la salut amb conveni vigent amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social, sempre que el destinatari hi estigui afiliat o en sigui beneficiari i que l’acte estigui reemborsat, almenys parcialment.

A efectes d’aquest impost tenen la condició de professionals de la salut els considerats com a tal en l’ordenament jurídic o reconeguts per l’Administració general.

[…]».

Finalment el DTF conclou que segons les dades facilitades no es compleixen els requisits previstos a la norma per aplicar el tipus de gravamen superreduït del 0% i, per tant, serà aplicable el tipus de gravamen general del 4,5%.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT