PUBLICITAT

El dret de tots a conèixer la intenció de vot

La llei electoral a Espanya és estricta i aquesta setmana estan prohibides les enquestes d’intenció de vots perquè els ciutadans aniran a les urnes el pròxim diumenge dia 24. Tot i que els partits polítics sí que en poden tenir a accés a elles, i fins i tot realitzar-ne, els ciutadans no les poden veure, així que si els últims cinc dies abans de les eleccions la llei aixeca la mà per frenar enquestes al país veí, el que es provoca és una desigualtat entre les persones d’aquell Estat, perquè només uns pocs en tenen accés.

La llei electoral espanyola es va aprovar el 1985 i es va reformar el 2011: prohibeix la difusió i la publicació de qualsevol mena de sondejos des dels cinc dies anteriors, però des d’Andorra tenim la possibilitat de fer-ho i per això EL PERIÒDIC agafa un any més aquesta possibilitat per donar un servei al ciutadà. Aquest mitjà ja ho va fer en les eleccions generals del 2008 a Espanya, i en les autonòmiques a Catalunya del 2010, i arran d’això fins i tot hi va haver al país veí un debat polític al respecte, per intentar aixecar aquest veto que, en molts cercles, i no només polítics, no s’acaba d’entendre.

Però quan hi va haver la reforma, al final i tot i la palabreria, no hi va haver grans canvis, i la prohibició continua vigent. Vist això, els ciutadans segueixen sense tenir el dret a veure uns sondejos que sí que poden seguir i analitzar les forces polítiques per poder continuar amb la seva feina de redirigir les respectives campanyes electorals.

Vist que la política continua anant més lenta que no la societat, des d’EL PERIÒDIC seguim fent ús de les noves tecnologies, que ens permeten arribar a un públic més gran i, sobretot, interessat en les enquestes d’intenció de vot. Així que, almenys fins dissabte, el ciutadà i votant que ho desitgi, tindrà a la nostra casa l’oportunitat de fer-se una idea de com serà el 24-M a Barcelona.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT