PUBLICITAT

Arriba la 55a edició de l'escudella de Sant Antoni

La Confraria d'Escudellaires repartirà prop de 4.500 racions

Per El Periòdic

Imatge de la 54a edició de l'escudellada popular de Sant Antoni, a Andorra la Vella.
Imatge de la 54a edició de l'escudellada popular de Sant Antoni, a Andorra la Vella. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

S'enceta una nova edició de l'escudella popular, la número 55, que torna a citar-se a la plaça Guillemó per celebrar el tradicional dia de Sant Antoni. L'esdeveniment, que tindrà lloc el pròxim dimecres 17 de gener a partir de les 13.00 hores, reunirà a la Confraria d'Escudellaires d'Andorra la Vella, la qual, juntament amb el suport del Comú, cuinarà al voltant de 4.500 racions amb 11 fogaines que estaran en marxa des de les 05.00 hores, una xifra similar a anys anteriors.

El procés d'elaboració d'aquest suculent plat començarà la tarda del dimarts 16 amb la preparació del mondongo (trinxar la verdura i preparar la vianda). S'utilitzaran prop de 130 quilos de botifarra negra, 85 de botifarra blanca, uns 100 quilos de bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50 de gallina. A més, també es faran servir uns 100 quilos de mandonguilles, 200 de patates, 30 d'arròs i de fideus, 65 quilos de col, 40 de porro i d'api, uns altres 40 de carabassa, 30 de pastanagues i uns 20 quilos de mongetes i de cigrons.

Pel que fa a la feina a les fogaines, aquesta donarà el tret de sortida la matinada del dia 17. Es preveu que s'utilitzin més de 1.500 litres d'aigua per acabar repartint, a partir del migdia, les prop de 4.500 racions d'escudella que s'acompanyaran de pa moreno i vi negre (140 litres). Per a les postres, es repartiran entre els assistents racions de 160 tortells de Sant Antoni. El plat commemoratiu de la jornada es posarà a la venda el mateix dia, a partir de les 10.00 hores, i es podrà adquirir al Centre Cultural La Llacuna a un preu de vuit euros.

Cal recordar que l'escudella de Sant Antoni és una de les tradicions més consolidades a la capital. Es va instaurar el 1970 quan un grup d'amics, els quals residien i treballaven a l'avinguda Meritxell, van voler festejar la seva onomàstica i l'aniversari el dia de Sant Antoni Abat amb un dinar al carrer. Des d'aquell moment, l'acte va anar prenent força al país fins a celebrar-se amb el format que coneixem avui dia, en què milers de persones s'apropen a la plaça Guillemó per gaudir d'aquest plat que preparen els membres de la Confraria d'Escudellaires d'Andorra la Vella. Actualment, aquesta compta amb una norantena de membres, deu més que els registrats l'any 2022.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT