PUBLICITAT

El Govern diu que treballa pel bon final de les eleccions agràries

  • Els pagesos critiquen l'acord entre el Marroc i la Unió Europea per «lesiu» i «injust»
EL PERIÒDIC
BARCELONA / LLEIDA

Periodic
Tractorada dels pagesos a la Seu d'Urgell, el 2004. Foto: TONY LARA

El departament d'Agricultura ha assegurat que està treballant perquè les eleccions a les càmeres agràries de Catalunya, programades per al proper 20 de febrer, se celebrin amb plena normalitat, en contra del que afirma el sindicat Unió de Pagesos (UP).

Aquesta organització ha denunciat diversos incompliments del Govern català de la normativa que regula les eleccions sindicals a les càmeres, com el fet de no haver publicat el nombre de les seccions electorals, els locals d'aquestes seccions i les taules corresponents en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), tal com estableix la normativa.

En un comunicat, Agricultura ha atribuït a una «incidència tècnica» aquest error i ha publicat finalment en el DOGC la relació provisional de col·legis electorals.

Així mateix, i a petició de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), la Junta Electoral Nacional celebrada la passada setmana va acordar que les al·legacions al cens de les eleccions a les càmeres agràries es poguessin presentar, a més dels ajuntaments, en qualsevol oficina del departament.

D'aquesta manera, segons la conselleria que dirigeix Josep Maria Pelegrí, els pagesos i ramaders evitaran haver de presentar fotocòpies compulsades dels documents acreditatius i el cost que això comporta.

El sindicat UP va denunciar, en aquest sentit, que Agricultura va elaborar el cens electoral incloent persones jurídiques que no tenen la consideració de professionals del sector agrari.

Referent a això, el departament s'ha compromès a publicar en les properes setmanes una nova resolució amb les llistes definitives del cens agrari.

«Des del departament d'Agricultura s'està treballant perquè les eleccions a les càmbress agràries se celebrin amb tota normalitat i amb el consens dels sindicats agraris. Així, s'està aplicant la màxima celeritat per solucionar possibles errors que, en cap cas, han d'afectar a la celebració dels comicis», ha subratllat la conselleria

QUEIXES / D'altra banda, els agricultors catalans han expressat el seu rebuig a l'acord agrícola que han ratificat el Marroc i la Unió Europea, en considerar-ho «injust» i «lesiu» per als interessos dels productors nacionals.

Segons ha denunciat el sindicat UP en un comunicat, aquest pacte incrementarà les dificultats per comercialitzar fruita i hortalisses dels agricultors catalans, ja que implica millorar les condicions d'accés dels productes marroquins als mercats europeus.

Per contra, l'acord obliga al Marroc a incrementar les seves compres a la UE de productes transformats, com a làctics o cereals, la qual cosa en opinió d'UP beneficiarà principalment als països del nord d'Europa, en detriment dels mediterranis.

UP ha exigit a més l'elaboració de protocols d'importació que assegurin que els productes importats «estan lliures de plagues i malalties que aquí no són endèmiques».

Per la seva banda, l'Associació d'Empresaris Agraris de Lleida i l'Associació Agrària de Joves Agricultors (AEALL-ASAJA) ha qualificat de «pèssima notícia» l'acord entre el Marroc i la UE, que veu «injust i lesiu» per als interessos dels productors nacionals. El president de l'associació, Pere Roqué, ha instat al Parlament Europeu a que rebutgi rotundament aquest acord, ja que «suposarà un greu perjudici per a les produccions europees, especialment les mediterrànies, i, per tant, un greu perjudici per als productors lleidatans». «Ni el govern català, ni l'espanyol, ni la Comissió Europea, han estat capaços de vetllar pels interessos agraris de la UE», ha assenyalat Roqué.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT