PUBLICITAT

L'acord de l'euro, congelat fins que es negocïi l'associació amb la UE

  • El cabal comunitari que Andorra hauria d'assumir aconsella posposar la signatura
  • Els grups de l'oposició es feliciten per la "rectificació" de l'Executiu
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bartumeu i Baró conversen a la Sala dels Passos Perduts de la Casa de la Vall, en una imatge d'arxiu. Foto: ONA MORANTE

Els euros andorrans hauran d'esperar. El Govern té intenció de congelar les negociacions de l'acord monetari amb la Unió Europea i tractar-les més endavant en el marc més global d'una entesa d'associació amb Europa. Així ho va explicar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la compareixença davant de la comissió legislativa de Política Exterior. Els reformistes es van felicitar pel que consideren una "rectificació" de l'Executiu, tot i que van lamentar que l'acostament a la Unió Europea no estigui més concretat un any després de l'arribada dels socialdemòcrates al Govern.

El president de la comissió, el conseller reformista Ladislau Baró va explicar que signar l'acord monetari implicaria acceptar un cabal comunitari en matèria de regulació financera que, ara per ara, és "difícilment assumible" per part d'Andor- ra. Això, lligat a la propera negociació d'un nou marc de relacions amb la UE, ha fet que el Govern decidís posposar les converses amb la Comissió Europea per l'acord de l'euro. Durant la compareixença a la comissió, Bartumeu va explicar que hauria estat millor negociar l'acord monetari en el moment en què ho van fer altres petits estats com ara San Marino, Mònaco o el Vaticà, donant a entendre que en aquell moment les exigències de la Unió Europea no eren tan elevades.

En un pla més general, el cap de Govern va insistir en la necessitat d'abandonar la política europea que s'ha mantingut en els últims anys, la dels acords concrets, i anar cap a una negociació més global.

Quant al posicionament dels grups de l'oposició, els reformistes van celebrar que l'acord monetari quedi vinculat a una negociació més global. "És positiu que el Govern hagi rectificat, en certa manera", va declarar Baró, que va elogiar la "prudència" de l'Executiu en aquesta matèria. La crítica dels reformistes va venir per la "poca concreció" del nou embrancament amb la UE que vol dur a terme el Govern socialdemòcrata. "Es bo que l'escenari estigui obert, però ens hauria agradat veure un major grau de concreció", va dir Baró. El número dos dels reformistes va explicar que Bartumeu havia donat "algunes pistes" d'accions que es podrien dur a terme en el procés d'acostament a la UE, com ara la signatura d'acord bilaterals amb membres de l'Espai Econòmic Europeu, un fet que s'acosta als plantejaments de CR durant la campanya electoral.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT