PUBLICITAT

El Ballet de Moscou 'fitxa' la capital i tornarà amb 'Giselle'

  • La companyia russa omple avui el Centre de Congressos amb 'El Trencanous'
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bortiakova i Musakhanov són Clara i el príncep a El Trencanous. Foto: EL PERIÒDIC

El que va començar l'agost com la improvisada aventura d'una nit, el debut andorrà del Ballet de Moscou amb un Llac dels cignes que va omplir contra pronòstic el Centre de Congressos, té tots els números per convertir-se en una relació estable: la companyia de l'exballarí rus Timur Fayziev torna aquesta nit i demà a la capital amb un altre megaclàssic del duet Txaikovski/Petipa, El llac dels cignes. I ho fa, com a l'estiu, amb quasi tot el paper venut: només queden localitats –i no gaires– per a la funció de tarda de demà. En un horari, això sí, certament inusual: a les 18 hores. Convé aprofitar l'ocasió, perquè els amants del ballet clàssic hauran d'esperar fins al febrer del 2012 per a la següent cita amb els tutús: aleshores, amb les estrelles de l'Òpera de París i en el marc de la Temporada. La bona, òptima notícia és que després de l'èxit (de públic) que es va registrar l'estiu i del que es preveu avui, el Ballet de Moscou fitxa definitivament el Principat i inclourà en endavant la capital en les gires europees de la companyia. La pròxima, l'abril del 2012 i amb Giselle, un altre dels ballets canònics del repertori clàssic, en cartera.

Així ho va confirmar ahir el director del Ballet, en el que pot suposar una petita revolució a la nostra paupèrrima cartellera: si fins a la data ens havíem de resignar a –com a molt– una funció anual de clàssic, i sempre de la mà de la Temporada que patrocina Mora Banc, en endavant no és agosarat entreveure dues, fins i tot tres vetllades per curs. Amb el compromís, anunciat pel representant de la companyia, Rafel Oliver, d'allargar en pròximes visites l'estada per oferir una classe magistral als alumnes de les escoles de dansa del país.

Però tot això serà la primavera que ve. Avui toca Trencanous, amb dues referències en la memòria: la versió acrobàtica que el Circ Nacional de la Xina en va pujar ara fa un any en el mateix Centre de Congressos, i la del Ballet Nacional d'Ucraïna, fa un decenni al pavelló del Prat Gran i de record no precisament gloriós. Com el valor als soldats, Fayziev donava ahir per descomptat el virtuosisme de la trentena de ballarins de la companyia, amb Ekaterina Bortiakova com a cap de cartell, i destacava sobretot la «capacitat dramàtica» de l'elenc: aquest és segons ell el segell, la marca d'aigües del Ballet de Moscú. Ho comprovarem aquesta nit –i demà a la tarda– en aquest conte de Nadal amb tutú i sabatilles protagonitzat per Clara (Bortiakova) i el Príncep Trencanous, el kazak Akzhol Mussakhanov.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT